Index Vakbarát Hírportál

Erős utórengés rázta meg Görögországot

2021. március 4., csütörtök 22:51

Csütörtökön 5,9-es erősségű utórengés rázta meg Görögország középső részét – írta az MTI az athéni földtani intézet közlése alapján. Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a földrengés epicentruma 17 kilométerre nyugatra volt Tírnavosz településtől, amelynek térségében volt a szerdai földrengés központja is.

Akkor egyébként egy 6,2-es erősségű földrengés rázta meg az ország középső részét. A földmozgás fészke a földtani intézetek szerint tíz kilométeres mélységben volt 20 kilóméterre délre Elasszona településtől.

A katasztrófavédelem szerint a legerősebben sújtott térség Tírnavosz és Elasszona települések környéke. A görög hadsereg elővigyázatosságból több száz sátrat húzott fel és ivóvízzel és élelemmel látta el a térségben lakókat. A Kathimeriní című görög napilapnak nyilatkozott egy szakember, aki azt mondta, hogy

a következő napokban, hetekben újabb utórengésekre lehet számítani.

A régióban óvintézkedésként több helyen is zárva maradtak az iskolák csütörtökön. Az infrastruktúráért felelős minisztérium szerint a szerdai földrengést követően megkezdődött az épületeken keletkezett károk felmérése. Úgy tudni, mintegy száz épületben keletkezett komoly kár, néhány régi ház pedig összeomlott. Sérültek nem voltak. Értesülések szerint Damaszi nevű település egyik iskoláját teljesen újra kell építeni, míg másik kettő komoly károkat szenvedett.

Rovatok