Index Vakbarát Hírportál

Az Interpol figyelmeztet: online nem kapható jóváhagyott oltóanyag

2021. március 4., csütörtök 15:34

A kormányzati oltási programok beindulásával egy időben szervezett bünözői csoportok és csempészhálózatok terítik a hamis és lopott vakcinákat világszerte. Azokban az országokban, ahol egyelőre szinte reménytelen a közeljövőben oltáshoz jutni, a bűnözőknek különösen könnyű dolguk van.

A kínai és dél-afrikai rendőrség több mint 2400 adagnyi hamis vakcinát foglalt le az Interpol segítségével Dél-Afrikában. A négyszáz injekciós üvegcsét egy Johannesburghoz közeli raktárban találták, ahol hamis maszkokat is gyártottak. A Kínából származó szállítmány bizonyíték arra, hogy csempészhálózatok akár kontinenseken keresztül utaztatják a hamis oltóanyagot. Jürgen Stock, az Interpol főtitkára úgy fogalmazott, hogy ez a fogás csupán a csúcsa az oltással kapcsolatos bűncselekményeknek – írja a Time.

Az Interpol a dél-afrikai és kínai eseteken kívül több olyan jelzést kapott, hogy bűnözői csoportok egészségügyi intézményeket, idősotthonokat céloznak meg a hamis vakcinákkal.

A nemzetközi bűnüldöző szervezet még év elején adott ki globális „narancs riasztást”, hogy figyelmeztesse a hatóságokat az oltóanyagokat megcélzó szervezett bűnözői hálózatok veszélyére – számol be a Guardian.

A lyoni székhelyű Interpol szerint a vakcinabűnözők a valóságban és az online térben is tevékenykednek. Stock elmondta, hogy a járvány már korábban is kiváltott egy „ragadozó bűnözői” magatartást, de a vakcinák hamisításával, lopásával és illegális reklámozásával új bűncselekményhullám kezdődött.

Különösen fontos az egészségügyi és bűnüldöző szervek együttműködése, mert ahogy egyre több oltóanyag kerül forgalomba, és a kormányzati oltási programok is beindulnak, a bűnbandák behatolnak vagy megszakítják az ellátási láncokat, és hamis weboldalakon, hamis gyógymódokon keresztül célozzák meg a lakosságot, ez pedig életveszélyes kockázatot jelent.

Nagy valószínűséggel a bűnözők hamisított koronavírus-tesztkészleteket is piacra dobnak, mivel a légitársaságok és a bevándorlási hatóságok egyre inkább megkövetelik az utasoktól, hogy negatív teszteredményt adjanak.

Az Interpol arra is figyelmeztet, hogy az embereknek különös gonddal kell eljárniuk, amikor az interneten orvosi felszerelések vagy gyógyszerek után kutatnak, és nemcsak a potenciálisan életveszélyes termékek, hanem esetleges kiberfenyegetések miatt is.

Az Interpol számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó egységének mintegy 3000 gyógyszeripari webhelyet érintő vizsgálata után több mint 1700 gyanúsítható tiltott termékek értékesítésével, adathalászattal vagy rosszindulatú programok terjesztésével.

Fontos, hogy éberek és szkeptikusak legyünk, mivel az ajánlatok általában túl jónak tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek.

Rovatok