Index Vakbarát Hírportál

A szlovák kormányfő Kárpátaljával viccelt, Ukrajna hivatalos bocsánatkérést követel

2021. március 4., csütörtök 12:48

Diplomáciai konfliktust okozott Igor Matovič szlovák kormányfő viccnek szánt keddi kijelentése az egyik pozsonyi kereskedelmi rádióban − számolt be az MTI a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségre hivatkozva.

A kormányfő a Rádio Express szerkesztőjének kérdésére, mit is ígért Szlovákia Moszkvának az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcináért, viccnek szánva azt mondta: Kárpátalját. Majd hozzátette:

Természetesen semmit... Csak igyekeztem megszerezni a vakcinát.

A szlovák kormányfő könnyed hangú megjegyzése azonban nem talált megértésre Kijevben. Az ukrán külügyminisztérium szerdán bekérette Matús Korba szlovák ügyvivőt, tiltakozott a kijelentés ellen, és hivatalos bocsánatkérést követelt Szlovákiától.

Kijev nyilatkozata szerint a szlovák kormányfő kijelentése elfogadhatatlan, „negatívan befolyásolja” az ukrán–szlovák kapcsolatokat, és

sértő az orosz agressziótól szenvedő ukrán nép számára.

Az ukrán külügyminisztérium ezért hivatalos bocsánatkérést követel a szlovák kormányfőtől. Ivan Korčok szlovák külügyminiszter ezután felhívta ukrán partnerét, és hivatalosan elnézést kért Dmitrij Kulebától a szlovák kormányfő „nem megfelelő” kijelentéséért.

Rovatok