Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter megszólalt, válaszul bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet

2021. március 4., csütörtök 18:42

Martin Klus szlovák külügyi államtitkár a TA3 hírtelevízió politikai vitaműsorában arról beszélt, hogy azért nem engedik meg, hogy a Szlovákia területén élő polgárok, így a szlovákiai magyarok érzelmi vagy kulturális kötődés alapján felvehessék egy másik ország állampolgárságát, mert az olyan problémákat okozna, mint Kelet-Ukrajnában, Dél-Oszétiában és Abháziában – írja az Új Szó felvidéki magyar portál. A felsorolt területeken Oroszország az említett régiókban élő polgárok egy jelentős részét nemzetéhez tartozónak tartja, és emiatt fegyveresen is támogatta az érintett térségek elszakadását Ukrajnától és Grúziától, de emellett a szlovák politikus azt is kifejtette, hogy szerinte az állampolgársági törvény módosítása körül az Orbán-kormány feleslegesen gerjeszti a nemzetiségi feszültséget. Ez a módosítás lehetővé teszi, hogy valaki felvegye egy másik ország állampolgárságát, de csak abban az esetben, ha az illető személy „autentikus és gyakorlati” kapcsolatban áll az adott országgal.

Erre példa, ha valaki már hosszabb ideje az adott ország területén él vagy dolgozik, a történelmi, nyelvi vagy kulturális kötődést azonban a törvény nem ismeri el ilyennek.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter provokációnak nevezte Martin Klus nyilatkozatát. A politikus szerdai szlovákiai látogatásán Komáromban beszélt arról, hogy az Orbán-kormány nem szeretné, ha visszatérne a két ország közötti feszült viszony korszaka.

Ezért mi nem is szoktunk üzengetni

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki sajnálatosnak nevezte, hogy a pozsonyi kormány nem teszi lehetővé, hogy a Szlovákiában élő magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot.

A magyarokat felforgató, destabilizáló elemekként feltüntetni számunkra elfogadhatatlan. Mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy egy kormányzati tisztségviselő, egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét – hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki hozzátette: Martin Klus kijelentése szerinte nyilvánvaló provokáció. Véleménye szerint a kérdést a kölcsönös tisztelet alapján kell rendezni. 
A tárcavezető kijelentésére reagálva a szlovák külügy csütörtökön berendelte a pozsonyi magyar nagykövetet. A diplomatától a szlovák kormány magyarázatot követel Szijjártó Péter kijelentéseire.

Magyarországgal jószomszédi viszonyt akarunk fenntartani, de nem engedem meg, hogy beavatkozzanak a belügyeinkbe

– mondta Ivan Korcsok szlovák külügyminiszter.

Szijjártó Péter a hétvégén tárgyalt volna szlovák kollégájával az állampolgársági törvényről, ám Ivan Korcsok ezt visszautasította. Arra hivatkozott, hogy még tart a jogszabály elfogadásának folyamata. 

Rovatok