Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: közösen fog vakcinát gyártani Ausztria, Dánia és Izrael

2021. március 4., csütörtök 17:34

Jeruzsálemben csütörtökön tartott közös sajtótájékoztatót az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu, dán kollégája, Mette Frederiksen és az osztrák kancellár, Sebastian Kurz, első tárgyalásuk után. Bejelentették, hogy 

közösen fognak vakcinát gyártani, befektetni A GYÁRTÁSBA és kutatásokat végezni.

Megegyeztek abban, hogy a vakcinagyártás különböző munkafázisait felosztják egymást között. 

Benjamin Netanjahu elmondta, hogy az együttműködés fő célja minél előbb elérni a nyájimmunitást. Kiemelte, hogy Izrael már magabiztosan halad e cél felé, és szeretnék, ha más országok is eljutnának idáig. Elmondta, hogy megbeszélésük során tapasztalataikat, elképzeléseiket megosztják egymással, valamint tervük részleteit is kidolgozzák. 

A dán miniszterelnök emlékeztetett, hogy a vakcinához való mielőbbi hozzájutás alapvető fontosságú a koronavírus-járvány leküzdéséhez. Az új mutációk miatt újabb egészségügyi krízisre is fel kell készülni, ezért is fontos a nemzetközi együttműködés, tette hozzá Mette Frederiksen. Szerinte minden ország egyéni tudással rendelkezik a járványkezelésről, ami segítségére lehet más országoknak. Mindhárom állam alapos kutatásokat végzett a vakcinákkal kapcsolatban, a csütörtöki megbeszélés eredménye bizonyíték, hogy nemcsak beszélgetni tudnak hatékonyan egymással, de cselekedni is.

Sebastian Kurz szerint

mostanra egy dolog biztosan világossá vált, hogy ezt a járványt csak globális együttműködéssel lehet legyőzni.

Kiemelte, hogy nyárra valószínűleg teljes védelmet fognak nyújtani a most beadott vakcinák, ugyanakkor fel kell készülni a járvány esetleges további fázisaira, új mutációira. Az osztrák szakértők becslései szerint az elkövetkezendő években Ausztriának 50 millió dózisnyi oltóanyagra lesz szüksége.

Rovatok