Index Vakbarát Hírportál

A burkaviselésről szavaznak Svájcban

2021. március 5., péntek 18:16

Népszavazáson dönt vasárnap Svájc az arcot eltakaró ruhadarabok, köztük a hagyományos muzulmán női öltözéknek számító burka és hidzsáb közterületi viselésének betiltásáról.

A referendum nem csak az iszlám vallás női viseletét veszi célkeresztbe: a tervezet értelmében  például a símaszk vagy az arckendő viselését is betiltanák a köztereken.

A tilalom minden nyilvános helyen érvényes lenne, az utcán, éttermekben, stadionokban, tömegközlekedésen, bizonyos kivételek azonban lennének, például vallási, biztonsági vagy egészségügyi okokból.

A támogatók azzal érvelnek, hogy

a burkaviselés a nők elnyomásának jelképe, egy szabad társadalomban pedig alapelv, hogy az embernek látsszon az arca, ami biztonsági szempontból is fontos.

Az ellenoldal szerint a rendelkezés haszontalan, iszlámellenes és megbélyegezné az arcukat eltakaró nőket.

A tiltás a fájna a svájci pénztárcának

A svájci kormány ellenzi a tiltást, mondván:

ilyen öltözetet viselők nagy többsége ugyanis gazdag Perzsa(Arab)-öböl menti országokból érkező turista, és a tilalom hatására valószínűleg más úti célt választana.

Szakértők szerint az ügyben meg kell találni a kényes egyensúlyt a vallásszabadság, a biztonság, a gazdaság és a nőjogok szempontjai között, különösen miután a 8,5 milliós alpesi országban élő muszlim nők között kevesen, becslések szerint mindössze néhány tucatnyian hordanak burkát vagy nikábot.

Egy ellenjavaslat értelmében

az ilyen ruhadarabok viselőinek egyszerűen hatósági felszólításra  kellene felfedniük az arcukat.

A legtöbben levélben szavaznak a sajtóhírek szerint, és szoros eredmény várható. Belgiumban és Franciaországban, illetve két svájci kantonban már életbe léptek hasonló törvények – emlékeztet az MTI.

Rovatok