Index Vakbarát Hírportál

A francia miniszter szerint az EU-nak össze kellene fognia az orosz és kínai vakcinák ellen

2021. március 5., péntek 10:13

Az európai kapcsolatokért felelős francia  iniszter,  Clement Beaune szerint a kínai és az orosz vakcinák használata azok Európai Uniós engedélyezése előtt sérti az EU-n beüli szolidaritást – írja Reuters. Eddig az EU gyógyszerfelügyelete, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem az orosz vakcinát, sem a kínait nem engedélyezte még, de az előbbinek már megkezdte vizsgálatát.

Egyre több tagállam választja a különutas stratégiát vakcinaügyben az akadozó  EU-s engedélyezési, gyártási és szállítási folyamat miatt. Az orosz vakcinát, a Szputnyik V-t már három EU-tagállamban is engedélyezték és használják: Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban. Magyarországon a kínai vakcinát is engedélyezték és használják, valamint már Lengyelország is közölte, hogy tervez beszerezni a Sinopharmnak ebből a vakcinájából.

Eközben Ausztria és Dánia  szövetségre lépett Izraellel, ahol már a népesség több mint felét beoltották. Csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartottak a már hivatalossá vált együttműködésről. Közös befektetési alapot hoznak létre vakcinagyártások és kutatások finanszírozására, valamint együtt meg is kezdik a gyártást.  Clement Beune ehhez képest viszont azt állítja, hogy ha az EU-tagállamok orosz vagy kínai vakcinát használnak az EU-s engedélyezés előtt, akkor megsértik a szolidaritás elvét.

Rovatok