Index Vakbarát Hírportál

Máris lecsaptak a magyaroknak járó vakcinákra

2021. március 5., péntek 21:07

A németek, dánok és franciák fogják megkapni azokat a Moderna-vakcinákat, amelyeket a magyar kormány nem igényelt – írja a Szabad Európa.

A portál szerint a magyar kormány másfél millióval kevesebb Moderna-oltást igényelt, mint amennyire az EU beszerzései révén jogot formálhattak volna.

Orbán Viktor ezt először tagadta és „szamárságnak” nevezte, hogy ne rendelték volna meg az összes lehetséges vakcinát. 

Egy nappal később viszont az RTL Híradónak a kormány elismerte, hogy túl drágának találták a moderna-vakcinákat.

Később ehhez képest Gulyás Gergely miniszter már egy harmadik magyarázattal is előállt, amely szerint „az említett másfél millió Moderna-vakcinát 2021 decemberében szállítaná Brüsszel.” Ez utóbbi magyarázatot az Európa Unió képviselete cáfolta a Szabad Európának nyilatkozva.

A portál szerint a megmaradt vakcinák az uniós vakcinabeszerzési megállapodás alapján egy közös alapba kerülnek, és a többi ország ott tehet ezekre ajánlatot. 

Mivel a szállítási adatok egyelőre titkosítva vannak, ezért az EU egyelőre nem árulhatta el, hogy kik csaptak le a megmaradt vakcinákra. Az uniós járványügyi hivatal honlapján lévő, valamint a sajtóban megjelent információk alapján viszont követni lehet azt, hogy mely országokba eddig mennyit szállítottak le a Moderna oltóanyagából.

Eszerint pedig nagyon úgy fest, hogy a németek, a franciák és a dánok csaptak le a megmaradt oltóanyagra. 

A németeknek ugyanis a Moderna vakcinájából elméletileg csak 30 millió járt volna, de a legfrissebb adatok szerint már 50 millióra van szerződésük. A dánok ehhez hasonlóan kétmillióról hatmillióra tudták növelni a részesedésüket. A Politico adatai szerint ezenfelül a franciák is érdeklődtek már a megmaradt vakcinák iránt. 

Az, hogy valóban ők kapják-e meg majd a megmaradt vakcinákat, a szállítási adatok alapján is bizonyítható lesz majd.

A magyarok mellett egyébként a bolgárok, görögök és a lengyelek is kevesebbet kértek Moderna-vakcinákból, mint amennyire lehetőségük lett volna.

Rovatok