Index Vakbarát Hírportál

Történelmi evakuálásra készül a francia kormány Réunion szigetéről

2021. március 5., péntek 08:24

Négy, súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttet szállít át Franciaország az Indiai-óceánban található Réunion szigetéről az ország európai területére csütörtök (március 4.) este – tájékoztat az MTI.

A betegek számát és a repülőút hosszúságát tekintve hasonló jellegű egészségügyi evakuálására még nem volt példa az egészségügyi hatóságok szerint.

A négy intubált beteget először a szintén Franciaországhoz tartozó Mayotte szigetéről szállították át a közeli Réunion szigetére, majd onnan tizenegy órás repülőút után, várhatóan péntek délelőtt érkezik meg az egészségügyi repülőgép Párizsba. 

A négy beteg átszállításához az egészségügyi logisztikában eddig sosem látott mennyiségű embert és eszközt használnak fel: a betegeket tizenöt egészségügyi dolgozó, köztük három orvos és négy ápoló kíséri, valamint nyolcszáz kilogrammnyi műszert is alkalmaznak.

A betegek nincsenek maguknál, intubálva vannak

– tudatta Bertrand Guihard, Réunion mentőszolgálatának vezető orvosa.

Ha nem is létezik zéró kockázat az egészségügyben, mi minden eszközt rendelkezésre bocsátottunk, hogy minimálisra csökkentsük a kockázatokat az egészségügyi kapacitások terén, ami az ápolók, az eszközök, a szervezettség és az előkészítés adatait illeti

– emelte ki a szakember.

A polgári repülési igazgatóság külön engedélyére is szükség volt ahhoz, hogy az Air Austral légitársaság fedélzetére vehesse a betegeket.

Bertrand Guihard azt is elmondta, hogy mindegyik betegnek kilencezer liter oxigén áll rendelkezésre, ami jóval több, mint az orvosok szerint szükséges hétezer liter. Ez a mennyiség határozta meg a szállítandó betegek számát, miután a fedélzeten tárolható oxigénmennyiség korlátozott.

Rovatok