Index Vakbarát Hírportál

A világháború óta először figyeltek meg a titkosszolgálatok egy német parlamenti pártot

2021. március 5., péntek 15:46

A radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártját alig két héttel a Rajna-vidék-Pfalzban és a Baden-Württembergben tervezett tartományi választások előtt vonták központi megfigyelés alá.

Titkosszolgálati megfigyelés alá vonták az Alternatíva Németországnak (AfD) pártját. Ez egyben azt is jelenti, hogy a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) beépített emberekkel tanulmányozhatja a párt szövetségi és tartományi szervezeteinek felépítését, működését. A BfV már tavaly azt írta egyik jelentésében, hogy az AfD-hez köthető szélsőséges csoportok a demokratikus rend aláásására törekednek. Mindez azután történt, hogy A Szárny (Der Flüger) és a Fiatal Alternatíva (Junge Alternative) elnevezésű csoportosulásokat már 2019-ben elkezdték megfigyelni. A döntést többek között a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is üdvözölte.

A kialakult helyzet azért különösen pikáns, mert egyrészt március 14-én lesznek a helyi választások Rajna-vidék-pfalz és Baden-württemberg tartományokban, másrészt pedig idén parlamenti választások is lesznek Németországban. Hogy mennyire nem mindennapi a szituáció, azt jól szemlélteti, hogy 

a második világháború óta nem helyeztek kormányzati megfigyelés alá parlamenti képviselettel rendelkező pártot.

Nem csoda, hogy az AfD parlamenti frakcióvezetője, Alice Weidel a Twitteren egy olyan bejegyzést tett közé , amelyben a BfV intézkedéseit teljes mértékben politikai indíttatásúnak nevezte. Kétségtelenül lehet olyan kormányzati szándék is, hogy a választások előtt a botránnyal csökkentsék a radikális jobboldali párt népszerűségét, ezzel pedig biztosítsák többek között, hogy a kereszténydemokraták (CDU) és a zöldek (Grüne) tudjanak többségi koalíciós kormányt alakítani. Ebben az esetben pedig 

a legnagyobb ellenzéki erő nem az AfD, hanem a szociáldemokrata SPd lenne, amely jelenleg a cdu koalíciós partnere.

Az a kérdés is jogosan merül föl, hogy vajon a demokráciával összeegyeztethető-e az, hogy ilyen módon befolyásolják egy párt népszerűségét, és ezzel együtt választási esélyeit. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy Adolf Hitler is demokratikus választások révén került hatalomra, és a történelmi bűntudattól terhelt német társadalom, valamint a mindenkori kormányzat rendkívül érzékeny a középtől eltérő nagyobb politikai kilengésekre.

Rovatok