Index Vakbarát Hírportál

Eddig ismeretlen alagútrendszert fedeztek fel egy walesi városban

2021. március 5., péntek 14:06 | aznap frissítve

Villanyszerelési munkák közben fedeztek fel egy titkos középkori alagútrendszert a dél-walesi Tintern településen – tájékoztat róla a BBC.

A hírcsatorna beszámol róla, hogy a helyi áramszolgáltató (Western Power Distribution) szerelői egy villanyoszlop áthelyezésén dolgoztak a monmouthshire-i Tintern község közelében, amikor egy árok kiásása közben azt hitték, hogy egy barlangüregre bukkantak.

A felfedezett alagútrendszer, ami a város 12. századi apátságának közelében húzódik nem szerepelt korábban brit térképészeti hivatal (Ordnance Survey) térképein.

Az áramszolgáltató leállította a munkálatokat, miután egyeztett a walesi kormány történelmi és kulturális hivatalával, így mostantól a régészek veszik át a rendszer feltárását. A helyszínnek nem csak történelmi jelentősége van, Wales és Anglia közötti határ közelében terül el és természetvédelmi területnek számít. 

Egyetlen térképen, vázlaton vagy feljegyzésen sem utalt semmi szokatlanra ezen a helyen. Ahogy azonban az ásni kezdünk, valami rendkívülit fedeztünk fel, amiről eleinte azt gondoltuk, hogy egy barlangi üreg

– mondta Allyn Gore, a szerelőcsapat vezetője.

A százhuszonkét centiméter magas alagutat egy gyalogösvény alá rejtették annak idején, amely az Angiddy-patak folyásával párhuzamosan kanyarog a völgyben.

Rovatok