Index Vakbarát Hírportál

Amerikából szerezné be az EU a hiányzó AstraZeneca-vakcinákat

2021. március 6., szombat 17:12

Több millió adag AstraZeneca-oltóanyag exportjának engedélyezését kéri az amerikai kormánytól az Európai Bizottság – írta szombaton a Financial Times az MTI szerint. 

A londoni üzleti napilap azt írta: a bizottság ezáltal próbálná áthidalni azokat az ellátási fennakadásokat, amelyek hátráltatják a koronavírus elleni oltási kampányt az Európai Unióban.

Az AstraZeneca ugyanis gyártási nehézségekkel küszködik európai telephelyein, és e problémák miatt az eredetileg tervezettnél kevesebb oltóanyagot tud szállítani az EU-nak az első negyedévben.

Az uniós illetékeseket idéző beszámoló szerint az Európai Bizottság a koronavírus-járvány elleni együttműködés erősítéséről tervezett transzatlanti megbeszéléseken fogja felvetni az ügyet.

Az Európai Bizottság a Financial Timesnak eljuttatott közleményében szintén megerősítette a lap értesülését az amerikai vakcinabeszerzési tervekről. A közlemény megfogalmazása szerint a bizottság bízik abban, hogy lehetséges az együttműködés az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy 

az EU maradéktalanul megkaphassa a beígért vakcinákat.

A lap szerint az AstraZeneca egyelőre nem fűzött kommentárt azokhoz a hírekhez, hogy az EU igyekszik hozzáférni a cég amerikai gyártókapacitásaihoz. A cég továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy szállítani tudja az EU-nak az idei első negyedév végéig vállalt 40 millió adag vakcinát – áll a Financial Times cikkében.

A lap ugyanakkor azt is hangsúlyozza,

hogy az eredeti tervek alapján a vállalat 100 millió adag oltóanyagot szállított volna az Európai Uniónak március végéig.

A tervektől elmaradó uniós vakcinaellátás az év elején komoly konfliktusforrássá vált London és az EU között, miután az Európai Bizottság kiterjesztette Észak-Írországra is a koronavírus elleni oltóanyagok exportjára bejelentett uniós ellenőrzés hatályát.

Rovatok