Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első nyolc fa a Notre-Dame felújításához

2021. március 7., vasárnap 12:47

Kiválasztották a párizsi katedrális újjáépítéséhez szükséges ezer tölgyfa első csoportját a Loire folyó torkolatvidékén. 

Egyelőre nyolc fát sikerült erre a célra kijelölni.

Jóllehet az első fák kiválasztása az újjáépítés előkészítésének szimbolikus állomása, az első kivágandó tölgyfát Julien Denormandie mezőgazdasági és Roselyne Bachelot kulturális miniszter személyesen jelölte meg az egyes számmal.

A Pays de la Loire régióban, a Sarthe megyei Berce-erdőben kiválogatott tölgyeket a tűzvész nyomán leomlott karcsú, 93 méteres huszártoronynak és a kereszthajó födémszerkezetének helyreállításához fogják felhasználni.

A huszártoronyhoz több mint egy méter átmérőjű, meghatározott hajlatú tölgyfákat kell kivágni, olyanokat, amelyekből legalább 20 méter hosszú gerendák nyerhetők.

Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame újjáépítéséért felelős állami hatóság elnöke szerint a kiválasztott fák 8–10 évszázadig garantálják a székesegyház stabilitását.

A 12. századi gótikus katedrális újjáépítéséhez március végéig mintegy ezer darab legalább százéves fát vágnak ki szerte az országban állami vagy önkormányzati erdőkben vagy olyan magánerdőkben, amelyeknek tulajdonosai adományként ajánlják fel a fákat.

Ezeknek az erdőknek egy részét még a francia királyok telepítették az egykoron grandiózus francia hajóflotta folyamatos megújításához.

A kivágott fákat egy-másfél évig pihentetik, hogy kiszáradjanak.

Rovatok