Index Vakbarát Hírportál

Női ruhákkal védekeznek a tüntetők Mianmarban

2021. március 7., vasárnap 16:02

Egyre durvul a helyzet a délkelet-ázsiai országban mióta a hadsereg február elsején magához ragadta a hatalmat. A katonai diktatúrával szemben polgári engedetlenségi mozgalom indult, amihez tüntetők tízezrei csatlakoztak, országos szintre emelve az ellenállást. Az utóbbi időben azonban bekeményített a hadsereg, és fokozódó erőszakkal próbálja elfojtani a tiltakozásokat. 

A tüntetők azonban válogatott eszközökkel védekeznek, egy régi babonát is saját oldalukra állítottak:

női fehérneműket és hagyományos szoknyákat, longjikat akasztanak az utcákra fellógatott szárítókötelekre. A hiedelem szerint a nők alsó teste és az azt fedő ruhadarabok kiszívják a férfiak erejét. 

Így hát amikor a biztonsági erők megindulnak egy csoport tüntető ellen, a kiteregetett longjik hatásos akadálynak bizonyulnak, mivel úgy tartják, ha alattuk elhaladnak, csökken a harci képességük.

Számos felvétel tanúskodik arról, hogy a fegyveresek tényleg nem hajlandóak nemhogy áthaladni a ruhaneműk alatt, de még megfogni sem őket. Vannak olyan tüntetők, akik biztosra akarnak menni, és véresnek tűnő intimbetéteket akasztottak ki. 

Éppen ezért ahhoz, hogy üldözőbe tudják venni a tüntetőket, előbb le kell bontani a női ruhabarikádot, ami egy jó ideig is eltarthat, mert egyes katonák még attól is félnek, hogy egyáltalán hozzáérjenek egy longjihez – írja az AFP francia hírügynökség. 

Nem ez az egyetlen taktika, amit alkalmaznak: némelyik longjira ráragasztották Min Aung Hlaing tábornok arcképét, hogy vélhetően így szívják el a junta vezetőjének erejét, és távol tartsák a katonákat a ruhabarikádoktól. Máshol a földre ragasztották az arcképét abban a reményben, hogy lelassítják a biztonsági erőket, mert tagjai nem mernek a tábornok portréjára lépni. 

A babonataktika egyelőre úgy tűnik, bevált, az ország gazdasági fővárosában, Rangonban egyre több helyen bukkannak fel a longjival és bugyikkal teleaggatott ruhakötelek. Ahogy az egyik fent mellékelt képen is látható, az egyik ruhaakadályt egy teherautó tetejéről próbálja levágni egy katona, ügyelve arra, hogy véletlenül se érjen semmi máshoz. 

Rovatok