Index Vakbarát Hírportál

Tömeges oltást rendeltek el a franciák

2021. március 7., vasárnap 17:22

Tömeges oltást rendelt el hétvégére a francia kormány azokban a megyékben, ahol fokozottan terjednek a koronavírus fertőzőbb variánsai – írja az MTI.

A több száz alkalmi oltóközpontban elsősorban a 75 éven felülieknek adhatják be a koronavírus elleni oltást.

A Párizs környéki Île-de-France régióban több mint száz alkalmi oltóközpont nyílt a hétvégére 50 ezer dózis beadására. Országszerte négy nagy katonai kórház is részt vesz a hétvégi oltási kampányban, de van, ahol tornacsarnokokat vagy önkormányzati dísztermeket alakítottak át oltóközponttá.

Mobilizációs hétvége az oltásért az egész országban. Orvosok, ápolók, tűzoltók, önkormányzati képviselők és dolgozók: mindenki a gáton

– írta a Twitteren Olivier Véran egészségügyi miniszter. Hozzátette: 

szombaton 220 ezren kapták meg az oltást.

Ez majdnem háromszorosa az előző szombaton beoltottaknak, és ehhez hasonló számot tervez a kormány vasárnapra is – ismertette. 

A miniszter vasárnap egy átmeneti oltóközpontban azt is elmondta, hogy a kormány nem kíván állandó jelleggel óriási oltóközpontokat nyitni, ahova órákat kellene idős embereknek utazniuk a hidegben,

hanem inkább megpróbálja közel vinni mindenkihez az oltást.

Részletezte: a kormány célja, hogy április közepéig 10 millióan, május közepéig 20 millióan,

nyár végére pedig minden felnőtt francia megkapja az első dózist.

Eddig csaknem 3,7 millióan kapták meg az első dózist, 2 millió embert pedig már mindkét adaggal beoltottak. 

Franciaországban a napi új esetek száma továbbra is 20–25 ezer között stagnál. A kórházban ápoltak száma lassan csökken, de az ellátórendszer továbbra is terhelt, jóllehet nem közelíti meg az egy évvel ezelőtti időszak szintjét.

A kormány csütörtökön három újabb megyét helyezett „szoros megfigyelés” alá, így a százból már 23 olyan megye ismert, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladta a 250-et. Ezek közül azonban csak az északi Pas-de-Calais-ban rendeltek el olyan lakhelyelhagyási tilalmat a következő három hétvégére, amilyen már a megye egyik városában, Dunkerque-ben és a francia Riviéra 62 tengerparti településén érvényben van.

A nagyobb városokban, Párizsban, Lyonban, Marseille-ben – jóllehet megfigyelés alá került megyékben vannak  a városvezetők tiltakozása miatt nem rendeltek el a prefektúrák lakhelyelhagyási tilalmat.

Párizsban és Bordeaux-ban viszont a rendőrség megtiltotta hétvégén a köztéri alkoholfogyasztást a belvárosi kerületekben.

Párizsban szombat délután a rendőrség teljesen kiürítette a Szajna menti rakpartokat is, ahol a napsütésben kisebb csoportokban üldögéltek az emberek. Múlt hétvégén is voltak hasonló jellegű rendőri akciók, de csak a délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom kezdete előtti félórában.

A 23, megfigyelés alá került megyében a 10 ezer négyzetméternél nagyobb, nem élelmiszert árusító üzletek péntektől nem nyithatnak ki. Januárban már az egész országban bezártak a 20 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű bevásárlóközpontok, így azoknak a kétharmada jelenleg zárva van országszerte.

Rovatok