Index Vakbarát Hírportál

Stop Sorosról, jogállamiságról és vakcinákról kérdezték Varga Juditot

2021. március 7., vasárnap 18:29

Magyarország nem bírál más országot, különösen médiaértesülések alapján nem. De elvárjuk, hogy minket se támadjanak – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a francia Putsch magazinnak adott interjúban. A napokban megjelent cikket vasárnap osztotta meg Varga Judit a Facebook-oldalán, mint fogalmazott, a beszélgetésnek köszönhetően a magyar kormány álláspontja már Franciaországban is megismerhetővé vált.

Varga Juditot elsőként a tavaly zajlott jogállamisági vitával kapcsolatban kérdezték. Decemberben a magyar és a lengyel kormány kis híján megakadályozta a következő hétéves uniós költségvetés, illetve a járvány miatt létrehozott helyreállítási alap elfogadását. Több európai tagállam, illetve az Európai Parlament többsége is szigorúbb jogállamisági mechanizmusokhoz kötné a tagállamok hozzáférését egyes uniós forrásokhoz. A vétó végül elmaradt, a felek között kompromisszumos megállapodás született. 

„Semmit nem változott az álláspontunk”

– szögezte le a magyar igazságügyi miniszter, aki szerint felelőtlenség volt a világjárvány közepén ideológiai ellentéteket szítani az unión belül. Bár ugyanezt a kommunikációs panelt vetette be a magyar kormány a héten, miután Orbán Viktor kormányfő döntése nyomán a Fidesz kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, erről a fiaskóról nem esik szó az írásban.

Kérdezik viszont Varga Juditot a 2018-as Stop Soros-törvényről. A jogszabály lényege, hogy az illegálisan érkezetteknek segítők is büntethetők, az igazságügyi miniszter az európai kereszténység védelmével magyarázta a döntést. 

Ez is jó példa volt arra, hogyan akarják brüsszeli politikusok megvonni a forrásokat egyes tagállamoktól, sőt szankcionálni azokat, akik nem akarnak illegális bevándorlókat befogadni

– mondta Varga. Szóba kerültek továbbá az unió közös járványügyi fellépése során tapasztalt hiányosságok is. Ezzel kapcsolatban az igazságügyi miniszter elmondta: Magyarország időben felismerte, hogy a közös vakcinabeszerzés nem megoldás, ezért döntött az orosz és a kínai megvásárlása mellett.

Rovatok