Index Vakbarát Hírportál

Japánban 126 évig tartana a lakosság beoltása

2021. március 8., hétfő 07:42

Gleccserlassúsággal zajlik Japánban az oltási kampány, a jelenlegi tempó mellett 126 évig tartana beoltani a szigetország 126 milliós lakosságát – írja a Reuters

A lassúság annak tudható be, hogy Japánban bármely új gyógyszert, így a vakcinákat is helyi lakosokkal végzett klinikai teszt alá kell vetni, ami jelentősen lelassítja az engedélyezési folyamatot. 

Egyelőre csak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett oltóanyagát engedélyezték. A Moderna és az AstraZeneca vakcináinak klinikai tesztelését már lefolytatták, jelenleg a hatósági engedélyre várnak. 

Nemcsak ez lassítja a japán menetrendet, hanem az is, hogy a védőoltás beadásához szükséges különleges fecskendőből is hiány van. 

A három hete kezdődött oltási kampány során mindeddig 46 500 dózist adtak be, ráadásul elsősorban az egészségügyi dolgozóknak. Tokió először az ország 4,8 millió egészségügyi dolgozójának beoltására koncentrál, őket követi a 36 milliónyi időskorú lakosság.

Összehasonlításképpen Dél-Korea, amely egy héttel később kezdte el a tömeges oltást, már hétszer ennyi dózist használt el. 

Rovatok