Index Vakbarát Hírportál

Tüntetéshullám indult a vesztegzár hírére Romániában

2021. március 8., hétfő 07:47

Védőmaszk nélkül demonstráltak több mint százan Temesváron vasárnap este a mától hatályba lépett vesztegzár ellen, „szabadságot” követelve.

Romániában Temes megyében a legrosszabb a helyzet, a fertőzési ráta már 5,6 ezrelékre nőtt.

A kéthetes karantén idején Temesváron és környékén a lakosok csak indokolt esetben mehetnek ki az utcára, ezt pedig kötelesek nyilatkozattal vagy munkáltatói igazolással bizonyítani. Bezárnak a piacok, a vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények is.

Az üzletek, a gyógyszertárak és benzinkutak kivételével legfeljebb este nyolcig tarthatnak nyitva, és befogadóképességük 30 százalékára kell korlátozniuk a bent tartózkodó vásárlók létszámát, írta a távirati iroda.

Bukarestben több százan tüntettek a parlament előtt az oltások „kötelezővé tétele” és a vakcinaútlevél bevezetése ellen.

A csendőrség 7 ezer lejes, azaz mintegy 520 ezer forintos bírságot szabott ki a bukaresti megmozdulást interneten meghirdető Szülők Egyesülete nevű szervezetre, amiért nem gondoskodott arról, hogy a résztvevők száma ne haladja meg százat. A román főváros a vörös zónába került, ezért elrendelték a mozik, színházak, koncerttermek, játéktermek és vendéglők beltéri részeinek bezárását.

Rovatok