Index Vakbarát Hírportál

Maszkokon nyerészkedett, végül lemondásra kényszerült a német képviselő

2021. március 8., hétfő 17:43

Visszaadta mandátumát hétfőn a német kormányzó CDU/CSU pártszövetség egyik visszaélésgyanúba került szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője – adta hírül az MTI. Nikolas Löbel közölte, hogy azonnali hatállyal visszaadja képviselői megbízatását. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa döntését azzal indokolta, hogy nem akar további kárt okozni pártjának.

A német képviselőről pénteken írta meg a Der Spiegel, hogy egészségügyi védőmaszkokat szerzett Kínából egy kórházüzemeltető társaságnak és egy idősotthonokat üzemeltető vállalatnak tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány első szakaszában, amikor világszerte hiánycikk volt a termék. Közvetítői munkájával cége 250 ezer euró (92 millió forint) bevételhez jutott.

Az üzlet miatt nem indult hivatalos, jogi eljárás a képviselővel szemben, de politikai botrány lett az ügyből. Az erkölcstelen nyerészkedés gyanújába került képviselő a bírálatok hatására először a Bundestag külügyi bizottságában betöltött tagságától vált meg, majd a gyorsan fokozódó nyomás alatt bejelentette, hogy terveit megváltoztatva mégsem indul az őszi Bundestag-választáson. Végül lemondásra kényszerült.

A botrány hevessége részben annak tulajdonítható, hogy a Löbel-ügy alig néhány napon belül a második eset, amelyben a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) 246 fős közös frakciójának egy tagja visszaélésgyanúba kerül a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel összefüggésben.

Rovatok