Index Vakbarát Hírportál

Megszállta a kórházakat a rendőrség Mianmarban

2021. március 8., hétfő 12:04

Nem csitulnak a kedélyek Mianmarban, helyi beszámolók szerint az ország legnagyobb városában, Rangunban lövések dördülését lehetett hallani a kórházak környékén, több egészségügyi intézményt pedig megszálltak a biztonsági erők.

Az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) nemzetközi csoport szerint ezzel a mianmari karhatalom megsértette a nemzetközi jogot, lépésével aláássa a koronavírus-járvány és a tüntetéseken megsérült emberek ellátása miatt már így is túlterhelt egészségügyi rendszert. 

Egyelőre nem világos, hogy a juntának mi a célja a kórházak megszállásával, de a Guardian emlékeztet, hogy a világhálón terjedő több felvétel tanúskodik arról, hogy a biztonsági erők mentősöket bántalmaznak.

Megfigyelők szerint a tüntetéseken megsérült emberek ellátásának akadályozásával próbálnak nyomást gyakorolni a tiltakozókra, a kórházak megszállásával pedig csapdát állítanak az ellenállóknak: aki oda kerül, azt le is tartóztatják.

A katonai diktatúra ellen tüntetők azonban kitartanak, annak ellenére, hogy a karhatalom már az általános tömegoszlató eszközök, például könnygáz és villanógránátok mellett többször is éleslőszert vetettek be. 

Hétfőn is újabb halálos áldozatai lettek a megmozdulásoknak, két embert lőttek fejbe Mjitkjina városában. A tüntetéseken eddig több mint 50 ember vesztette életét.

Rangunban általános sztrájkot hirdettek az ország szakszervezetei, az üzletek, a bankok és a gyárak is zárva maradtak. 

Emellett legalább kilenc – köztük az építőipari, a mezőgazdasági és feldolgozóipari – szakszervezet szólított fel országos sztrájkra, hogy az üzleti és gazdasági élet szüneteltetésével nyomást gyakoroljanak a juntára. 

Rovatok