Index Vakbarát Hírportál

Enyhítenek Szlovéniában

2021. március 8., hétfő 16:41

Szlovéniában hétfőtől a középiskolások visszatérhettek az iskolapadokba, két régióban pedig kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai − közölte a helyi sajtó. Eközben megkezdték a tanárok tömeges oltását is.

Két keleti régióban a huszonkettőből szigorú járványügyi intézkedések mellett próbaszerűen ezen a héten kinyithattak a kávézók és éttermek teraszai. Amennyiben romlik a járványhelyzet, a jövő héttől újra be kell zárniuk.

Ezzel szemben a szomszédos Horvátország nem tervez újabb enyhítéseket.

Ott március 15-ig vannak érvényben a jelenlegi korlátozó intézkedések. Az elmúlt egy hétben csak enyhén nőtt a fertőzöttek száma az ezt megelőző héthez képest.

Bár korábban bejelentették, hogy tíz napról 14 napra emelik a kötelező hatósági karantén időtartamát azok számára, akik megfertőzöttek a vírussal, ezt mégsem léptetik hatályba. Csak azoknak kell két hetet elkülönítőben tölteniük, akik valamelyik új vírusvariánssal fertőződtek meg − ismertette Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója.

(Borító: Bezárt kávézó Szlovéniában 2020. március 16-án. Fotó: Milos Vujinovic / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok