Index Vakbarát Hírportál

Kérdéses, mikor kap uniós engedélyt a Szputnyik V

2021. március 8., hétfő 08:38

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ösztökéli az uniós tagországokat: ne engedélyezzék nemzeti szinten a Szputnyik V vakcina használatát addig, amíg az ügynökség nem ellenőrzi, hogy biztonságos és hatékony-e az orosz oltóanyag – írta a Reuters az ORF-re hivatkozva.

Christa Wirthumer-Hoche, az EMA igazgatótanácsának az elnöke azt mondta: szüksége van az ügynökségnek az oltóanyaggal kapcsolatos dokumentumokra, hogy tanulmányozhassák.

Nem tudott időpontot megjelölni, mikortól olthatók az emberek ezzel a vakcinával. Ezért azt tanácsolja a nemzeti gyógyszerhatóságoknak, hogy még ne adjanak ki engedélyt az orosz oltóanyagra.

Magyarország, Csehország és Szlovákia már vásárolt Szputnyik V vakcinát Oroszországtól, és ezekben az országokban tagállami hatáskörben már kiadták a szükséghelyzeti engedélyt az oltóanyagra.

A Szputnyik V vakcina európai regisztrációja már folyamatban van, ám egyáltalán nem úgy néz ki, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) iparkodni fog ebben a kérdésben. A hírek szerint három másik vakcina van az orosz előtt a sorban. A két amerikai oltóanyag: a Johnson & Johnson, illetve a Novavax, valamint a német CureVac vakcinája – írta a korkep.sk a politico.eu cikkére hivatkozva. Tehát a Szputnyik V oltóanyag a hetedik lehet a sorban, ha megkapja az EMA engedélyét.

Rovatok