Index Vakbarát Hírportál

Dagad a lehallgatási botrány Szerbiában

2021. március 8., hétfő 16:59

Bizonyítást nyert, hogy Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnököt és családját 1572 alkalommal hallgatták le illegálisan – jelentette be Ana Brnabić szerb miniszterelnök. 

A kormányfő szerint az ügyhöz köze van a kormányzó Szerb Haladó Párt magas beosztású tisztségviselőinek, valamint a belügyminisztérium egyes tagjainak is. Az erre vonatkozó bizonyítékokat már vizsgálja a szervezett bűnözés elleni ügyészség. 

Brnabić szerint egy óriási hálózatról van szó, amelynek célja 

Szerbia destabilizációja volt azzal, hogy fizikailag vagy bármilyen más módon eltávolítják Vučićot.

A miniszterelnök által említett hálózatban szerinte a biztonsági szolgálatok tagjain kívül egyes párttársak is benne vannak, de kapcsolódik a szervezett bűnözéshez, a maffiához, egyes médiumokhoz, az igazságügyi rendszer bizonyos részéhez és külföldi szolgálatokhoz is.

A lehallgatást – amely a kormányfő szerint nem más, mint államcsínykísérlet – éppen azok az emberek végezték, akiket az államfő védelmével bíztak meg. A lehallgatás több hónapon át folyt, de még kiderülhet az is, hogy évekkel korábban indult az akció – tette hozzá. 

Korábban Milos Vucevic, a Szerb Haladó Párt alelnöke arról beszélt, hogy az összeesküvésben miniszterek, igazgatók és magas beosztású párttagok is részt vettek.

Egy rendőrségi vezető beszámolója szerint január végén merényletet terveztek Aleksandar Vučić ellen azok a bűnözői csoportok, amelyek tagjait az év elején a rendőrség letartóztatta.

Rovatok