Index Vakbarát Hírportál

Tüntetők veszélyeztetik a koronavírusos betegek életét Libanonban

2021. március 8., hétfő 13:24 | aznap frissítve

Az ország szakadatlanul romló gazdasági helyzetébe, a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenedésébe, belpolitikai csatározásokba, a lakosság elszegényedésébe és a kilátástalanságba beleunt libanoniak hétfőn meghirdették a „harag napját" és megbénították az országot. 

Tüntetők gumiabroncsokat égetve főutakat zártak le Bejrútban és országszerte, komoly közlekedési fennakadásokat okozva. Beszámolók szerint a hadsereget is bevetették az utak megtisztítása érdekében, de miután a katonák felszabadították az utakat, a tiltakozók rövid időn belül újra eltorlaszolták őket.

Az országos útlezárások azonban súlyos következményekkel járhat a kórházakban kezelt koronavírus betegekre nézve.

Több egészségügyi intézményben ugyanis fogytán az oxigén a hétvége után, az útlezárások pedig akadályozzák az oxigénszállítmányok eljutását a rászoruló betegekhez. 

A helyi kórházszövetség elnöke éppen ezért felszólított a tüntetőket, hogy engedjék az oxigént szállító gépkocsik áthaladását, mert – mint fogalmazott –

„ez élet és halál kérdése".

Minderre úgy került sor, hogy Libanonban egy hete országos zárlat van érvényben a növekvő koronavírusos fertőzéses esetetek miatt. Vasárnap 2377 új esetet regisztráltak, és ezzel a járvány kezdete óta 395 ezer felé nőtt az azonosított fertőzöttek száma a 6,8 milliós országban. 

Rovatok