Index Vakbarát Hírportál

Vakcinadezinformációval vádolja Oroszországot az amerikai külügy

2021. március 8., hétfő 12:02

Több olyan gyanús publikációra bukkant az amerikai külügyminisztérium dezinformáció elleni részlegének egyik munkatársa, amelyek amerikai fejlesztésű vakcinákat bíráltak és hiteltelenítettek – számolt be a Wall Street Journal egy informátorára hivatkozva. 

A hitelrontó híreket az orosz titkosszolgálatok irányítása alatt álló News Front, a New Eastern Outlook és az Oriental Review terjesztik – mondta a CNN-nek az amerikai diplomáciai tárca szóvivője. Hozzátette: 

ezek a portálok az amerikai Pfizer és Moderna cégek oltóanyagai mellett nemzetközi szervezetekkel, katonai konfliktusokkal és tiltakozásokkal kapcsolatban is félrevezető információkat jelentetnek meg.

A News Frontot az orosz biztonsági szolgálat (FSZB), míg a News Eastern Outlookot és az Oriental Review-t az orosz katonai hírszerzés menedzseli – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy egy negyedik, félrevezető információkat terjesztő portált is azonosítottak, de az orosz hadsereg ellenőrzése alatt álló Rebel Inside tartalmát az utóbbi időben nem frissítették. 

„Ez nonszensz. Az orosz különleges szolgálatoknak nincs közük a vakcinák bírálatához” – reagált a WSJ cikkére Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő – írja az MTI. Szerinte:

Ha minden olyan publikációt, amely a Szputnyik V-t bírálja, az amerikai biztonsági szolgálatok munkája eredményének tekintenénk, rég megőrültünk volna, hiszen ilyen közléseknek minden órában és minden percben tanúi vagyunk az angolszász tömegtájékoztatási eszközökben.

Rovatok