Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság javasolja, hogy az EU-ban fogadják el a kínai és orosz vakcina alapján kiadott védettségi igazolást

2021. március 9., kedd 18:49

Bloomberg által megszerzett dokumentum tanúsága szerint az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió fogadja el a kínai és az orosz vakcinát a közös uniós védettségi igazolások kiállításakor. 

Az Európai Bizottság a jövő héten akarja bemutatni az EU-s védettségi igazolásról szóló tervezetet. A rendszert a déli tagállamok kérésére vezethetik be, és a koronavírus elleni beoltottságot, immunitást, illetve más jellegű védettséget is igazolhat. Az igazolás az utazások megkönnyítését szolgálná, a tervek szerint már az idei nyár turistaszezonjára is.

Az igazolásban háromféleképpen igazolhatjuk védettségünket:

A Bloomberg forrása szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye mellett a tagországi vészhelyzeti engedélyeket is figyelembe veszik majd a dokumentum kiállításánál. 

Az igazoláson várhatóan szerepelni fog az illető neve, személyi igazolványának vagy útlevelének száma, illetve születési ideje és védettségének mibenléte. 

Jelenleg Magyarországon használnak az EMA engedélyével nem rendelkező kínai és orosz oltóanyagot, de Szlovákiába is érkezett már egy szállítmány a Szputnyik V vakcinából.

A javaslatot hivatalosan a jövő héten mutatják be Brüsszelben. Az újság forrása szerint addig még változtathatnak a tervezet szövegén.

A javaslatnak feltételezhetően sok bírálója lesz, hiszen több tagország szerint is az EU geopolitikai célokra használja az orosz és kínai vakcinaszállítások ügyét. Lengyelország korábban jelezte, hogy nem fogad el kínai és orosz oltás után kiadott védettségi igazolást. 

Rovatok