Index Vakbarát Hírportál

Brutális hideg volt Finnországban, mínusz 38,9 fokot mértek

2021. március 10., szerda 06:36

Tovább keményít a tél Európa északkeleti részén. Kedden Oroszország európai területein többfelé -40 fok alá süllyedt a hőmérséklet. És Finnországban is nagyon hideg volt. Az ország keleti részében, például Kuhmo Kalliojokiban -38,9 fokot mutatott a hőmérő higanyszála – írták kedden az Időkép időjárás-előrejelző portálon.

Utoljára egyébként 1971-ben mérték hasonlóan borzasztó hideget. Akkor -44,3 fokkal dőlt meg az abszolút márciusi hidegrekord. A kedd hajnalban mért közel -39 fokos érték viszont 1998 óta a legalacsonyabb márciusi hőmérséklet az országban. Az Időkép megjegyzi még azt, a kemény hideg feltételei adottak, hiszen még hosszúak az éjszakák, és 60-80 centis hótakaró borítja a tájat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Európa időjárásáról azt írta, hogy azt egy magasnyomású zóna határozza meg. Ciklonok és frontok csak a Fekete-tengertől keletre és Írországtól nyugatra találhatóak. Magassági hidegfrontok a szárazföld felett is előfordulnak. Ezeken a területeken csapadékos, felhős az idő. Északon havazik, Olaszországban intenzív zivatarok képződtek. Rómában például egy nap alatt csaknem 100 milliméter esett.

Rovatok