Index Vakbarát Hírportál

Indonézia felajánlotta az egyik szigetét Elon Musknak, csak a lakókat nem kérdezte meg

2021. március 10., szerda 09:34

Decemberben az indonéz elnök, Joko Widodo felajánlotta Papua tartomány  Biak nevezetű szigetét Elon Musknak arra a célra, hogy a SpaceX ott helyezzen el egy kilövőállomást. Minderről csak a lakosokat felejtette el megkérdezni. 

A papuák, akiknek a szigete fel lett ajánlva, nyilvánosan 

többször is elmondták, hogy Elon Musk cégét nem szívesen látnák szigetükön és, hogy a jelenléte károsítaná a sziget környezetét, valamint a projekt miatt valószínűleg rengeteg lakost ki kellene telepíteni otthonából. 

Az indonéz kormány egyik képviselőjének állítása szerint az űrkikötő telepítésének tervét a papua kormánnyal és a helyi közösségekkel konzultálva alkották meg, továbbá, hogy Biak szigetének „űrszigetté" való fejlesztése pozitívan érintené a helyi gazdaságot – írja a The Guardian

Mindeközben Biak papua lakosai és több természetvédelmi szakértő erősen ellenzik a projektet, mivel állításuk szerint 

az űrkikötő telepítése az erdőirtással, az indonéz hadsereg nagyobb jelenlétével, valamint a pápuák lakhatásának veszélybe kerülésével járna. 

Manfun Sroyer, egy helyi törzs vezetője elmondta, hogy attól tart, hogy a papuákat ki fogják utasítani szigetükről kényszerített kitelepítéssel. 

Ezért a kilövőállomásért a tradicionális vadászterületeinkbe fog kerülni, megsértve a természetet, amitől a mi életmódunk függ. Ha viszont tiltakozunk, azonnal le leszünk tartóztatva. 2002-ben az oroszok akarták megszerezni a földünket műholdak kilövésére. Tüntettünk, majd rengeteg embert letartóztattak, rabosítottak. Most, hogy vissza lett vásárolva tőlük az a terület még mindig folytatódik a fenyegetőzés és zaklatás. 

– mesélte a The Guardiannek a törzsi vezető.

Biak szigete évtizedek óta küzd a helyi szakadár mozgalom az indonéz fennhatóságtól való függetlenedésért. Keleti partja a Csendes-óceánra néz, elhelyezkedése az egyenlítő alatt egy fokkal található, ami ideálissá teszi az alacsony Föld körüli pályán mozgó műholdak kilövésére, mert kevesebb üzemanyagot kell használni a pálya elérésére. A szigetet a természetes erőforrások tartalékaihoz való közelsége is alkalmas jelöltté teszi az űrkikötő elhelyezésére. 

Elon Musk 2026-ig 12 ezer műholdat tervez kilőni az űrbe, a cél olcsó és gyors internet biztosítása a  Starlink nevezetű szolgáltatón keresztül. Egy hete egy SpaceX tesztrakéta felrobbant a kilövőállomáson, ami már két egymás utáni  sikertelen kísérlet  után a harmadik volt.

A SpaceX nem reagált a The Guardian kérdéseire.

Rovatok