Index Vakbarát Hírportál

A német oltási bizottság elnöke szerint az Európai Unióban is jóváhagyhatják az orosz vakcinát

2021. március 10., szerda 13:33

Pozitívan értékelte a német állandó oltási bizottság (Stiko) elnöke a Szputnyik V orosz vakcinát.

Ez egy jó vakcina, amelyet valószínűleg elfogadnak majd az Európai Unióban. Az orosz kutatók nagy tapasztalattal rendelkeznek az oltások terén

– jelentette ki Thomas Mertens a Rheinische Postnak szerdán. Arról ugyanakkor nem akart jóslatokba bocsátkozni, hogy mikorra kaphatja meg Németországban mindenki az oltást, aki ezt igényelte.

Remélem, hogy őszre legalább annyira kontrollálhatjuk a helyzetet, hogy az oltások hatása jól látható legyen 

– mondta, hozzátéve, hogy az idősotthonokban már mostanra jelentősen csökkent a súlyos megbetegedések és a halálozások száma. Sőt, Thomas Mertens abban is biztos, hogy az idősek mellett 

hamarosan a gyermekek oltását is megkezdhetik.

A gyártók jelenleg azt vizsgálják, hogyan működnek termékeik a gyermekeknél. Bár itt is óvatos volt az előrejelzéssel, úgy véli, hogy már az év végén sorra kerülhetnek a gyermekek. 

A német BioNTech oltóanyaggyártó bejelentette, hogy jövőre hárommilliárd adagot állíthat elő az amerikai Pfizerrel közösen kifejlesztett vakcinából. Ugur Sahin cégvezető a Blomberg ügynökségnek azt mondta, hogy a termelési kapacitás elvileg növelhető, de meg akarják várni, hogy kiderüljön, szükség lesz-e emlékeztető oltásra.

Rovatok