Index Vakbarát Hírportál

Odacsap a szegénységnek Biden gazdaságélénkítő csomagja

2021. március 10., szerda 15:44

Azután, hogy a szenátusban szombaton jóváhagyták Biden elnök 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját, már csak a kongresszusi igenre vár a közelmúlt történelmének legszélesebb körű ösztönzőprogramja. Azonkívül, hogy a csomag hatása szinte azonnal érezhető lesz a gazdaságban, korábban nem látott mértékű támogatást nyújt a szegényeknek, és több ezer vagy egyes esetekben több tízezer dollárt is juttat a járvánnyal sújtott amerikai családok számára.

A csomag várhatóan gyorsan átmegy a demokraták által ellenőrzött képviselőházon, még úgy is, hogy a progresszívek csoportjához tartozó képviselők csalódottak, mert a 15 dolláros minimálbér-emelést nem tartalmazza. A kongresszus és a szenátus republikánusai egyöntetűen ellenezték a törvényjavaslatot, mivel szerintük az eltúlzott és tele van baloldali elemekkel. Azzal, hogy a csomag zöld utat kap, teljesülhet a demokraták kampányígéreteinek az a része, amit a koronavírus-járvány legyőzésére és a járvány által sújtott gazdaság életre keltésére tettek.

Az Associated Press-NORC Közügyek Kutatóközpontjának múlt héten végzett felmérése szerint az amerikaiak 70 százaléka támogatja Biden járványra adott válaszát, köztük a republikánus szavazók tetemes 44 százalékával.

A törvényjavaslat, ami egyben a Biden-kormány első jelentős törvényalkotói lépése, dollárszázmilliárdokat juttat munkanélküliek és családok, iskolák, helyi önkormányzatok és vállalkozások megsegítésére, célokra, amik a széles körű oltás finanszírozásától a gyermeknevelés támogatásáig terjednek:

Ezenkívül minden Amerikában élő, aki rendelkezik társadalombiztosítási számmal, és évi 75 ezer dollárnál kevesebbet keres, egyszeri 1400 dolláros pénzsegélyben részesül. 

Az, hogy az amerikaiak mennyi pénzt kapnak pontosan, számos tényezőtől függ, többek között attól, hogy munkanélküliek-e, háztartásuk jövedelmétől, van-e gyermekük vagy más eltartottjuk, valamint az államtól, ahol élnek:

egy négygyermekes, Massachusettsi család, ahol az egyik szülő munkanélküli, évi 66 ezer dolláros támogatásra jogosult, ebből 15 ezer dollárt az új mentőcsomag nélkül is kapott volna. Egy Tennessee-ben élő egyedülálló, aki elveszítette a munkáját, évi 44 ezer dollárt kaphat, a Biden-csomag nélkül ez az összeg 6,2 ezer dollár lenne – írja a Washington Post.

A demokraták gazdaságélénkítő programja a legtöbb pénzt az alacsony jövedelmű és középosztálybeli amerikaiakra, valamint az állami és helyi önkormányzatokra költi, nagyon keveset fordítva a vállalatokra. Az idei adókedvezmények csaknem 70 százaléka a 91 000 dollárt vagy annál kevesebbet kereső háztartásoknak jut.

Ezzel szemben Trump  2018-as adócsökkentésének csaknem felét azok a háztartások élvezték, ahol az éves bevétel 308 ezer dollárt körül volt. Az amerikai háztartások csupán öt százaléka tartozik ebbe a körbe. Ebből is látszik, mekkora a két párt közötti világnézeti különbség, még akkor is, ha egyes Trump-párti republikánusok identitásbeli kérdésekben ragaszkodnak ahhoz, hogy pártjukat az amerikai munkásosztály igazi képviselőjeként ábrázolják – írja a CNN.

Sok közgazdász szerint az élénkítő program korántsem tökéletes, de általánosságban egyetértenek abban, hogy ez a válság példátlanul sújtotta az alacsony jövedelmű munkavállalókat és gyermekeiket, ezért a segélyeket leginkább nekik kell célozni.

Ellen Zentner, a Morgan Stanley vezető közgazdásza is rámutatott, hogy pénzt adni a rászorulóknak „sokkal ösztönzőbb, mint az a  politika, amit korábban a recesszió idején alkalmaztak”.

(Borítókép: Joe Biden 2021. március 8-án. Fotó: Kevin Dietsch / UPI / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok