Index Vakbarát Hírportál

Vakcinaexport: egymásnak esett az Egyesült Királyság és az Európai Unió

2021. március 10., szerda 18:31

A tények nem hazudnak: az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok rendelt el teljes tilalmat a területükön gyártott vakcinák és oltóanyag-komponensek exportjára – jelentette ki kedden Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. 

Boris Johnson brit miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfői alkotta testület vezetője kijelentésére reagálva közölte, hogy korrigálni szeretne a tanácsi elnök megállapításán, az Egyesült Királyság ugyanis egyetlen adag (koronavírus)-vakcina vagy oltóanyag-komponens exportjának sem állta útját.

Boris Johnson nyilatkozata előtt nem sokkal a brit külügyminisztériumba kérették az EU londoni képviseletének egyik tisztviselőjét, és közölték vele, hogy Charles Michel „nem helytálló állításokat" közölt a brit vakcianexportról – jelentette az MTI londoni tudósítója. 

Bagoly mondja?

Charles Michel kedden magát az EU-t elérő vakcinanacionalizmus vádja margóján beszélt arról, hogy az EU sohasem tiltotta meg az oltóanyagok kivitelét, mindössze korlátozta, szemben Londonnal és Washingtonnal. 

Hangsúlyozta, hogy az EU csak azért vezetett be ellenőrzést a területén gyártott vakcinákra, hogy azok a vállalatok, amelyekkel szállítási és előfinanszírozási szerződéseket kötött, ne exportáljanak oltóanyagot más fejlett országoknak, amíg az EU-nak le nem szállították a megígért mennyiséget.

Rovatok