Index Vakbarát Hírportál

LMBT-szabad övezetté nyilváníthatják az Európai Uniót

2021. március 11., csütörtök 12:02

Az Európai Parlament szerdán folytatott tárgyalást arról a határozatról, amely kinyilvánítaná: az Európai Unió „szabad övezetet" jelent az LMBT-közösség tagjai számára. 

A szimbolikus gesztus vállaltan a közösség tagjait célkeresztbe vevő, jobboldali kormányoknak, azon belül is Varsónak szól, válaszul a lengyel elnökválasztási kampányra, melynek hatására mintegy 100 lengyel önkormányzat nyilvánította magát „LMBT-mentes övezetnek". 

A határozattervezetet szerdán öt párt biztosította támogatásáról szerdán, és várhatóan csütörtökön el is fogadja az uniós testület. 

Akik biztosan ellenzik: Budapest és Varsó 

Az EUObserver kiemeli: miután a Fidesz kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, és Orbán Viktor szavai szerint „útjaik lényegében elváltak", a magyar kormányfő egy új európai demokratikus jobboldal létrehozását kezdeményezte azon állampolgároknak, 

akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe.

Emlékezetes, hogy Magyarország többször is kivívta az emberi jogvédők bírálatát azzal, hogy törvényben lehetetlenítették el a nemváltást, az Alaptörvénybe beleiktatták, hogy az apa férfi, az anya nő, és legutóbb Novák Katalin utalt arra, hogy megnehezíthetik, hogy azonos nemű párok tudjanak örökbe fogadni

Az EP-határozattervezet külön említi is, hogy Magyarországon és Lengyelországban „súlyosan csorbultak" az LMBT-közösség tagjainak alapvető jogai. 

Rasmus Andresen német zöld képviselő többek álláspontját tükrözve közölte:

sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok nem hallgathatnak többet az LMBT közösségek elleni gyűlöletkampányokról. Le kell szögezniük, hogy ennek nincs helye az EU-ban. 

Ryszard Legutko, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője „abszurdumnak" nevezte az egész vitát a határozattervezetről. Utalva arra, hogy a lengyel kormány az úgynevezett LMBT-ideológiát a családi értékek védelme érdekében támadja, közölte:  a családpolitika a tagállami hatáskörbe tartozik, az EP viszont mindent megtesz, hogy saját ideológiáját ráerőltesse a tagállamokra, megfosztva őket szabadságuk egy részétől. 

Nyugat-Európa ideológiai propagandával foglalkozik, már óvodás korban genderről szóló nevetséges meséket akarnak bevezettetni

– mondta Legutko, visszhangozva a lengyel kormány család- és gyermekvédelmi politikáját az úgynevezett LMBT-ideológiával szemben.

Fontos megjegyezni, hogy a tervezet rámutatott: az LMBT-közösséget az EU szerte éri ismétlődő  diszkrimináció és zaklatás, aminek orvosolására kevés, vagy egyáltalán nem történt semmilyen lépés. Kiemelte például Lettországot és Romániát is, illetve az azonos nemű párok szülői jogainak elismerésének hiányát szerte az unióban. 

 A képviselők bírálták azt is, hogy eddig csak két tagállamban, Németországban és Máltán tiltották be a homoszexualitás gyógyítását célzó konverziós terápiákat – írja a Szabad Európa

A javaslatot jegyző egyik képviselő, a holland Liesje Schreinemacher szerint bár a legsúlyosabb problémákat Kelet-Európában jelentik, a nyugati országok hiányosságait sem szabad figyelmen kívül hagyni, „minden országnak akad tennivalója.”

A Francia kapcsolat

A decemberben coming outolt Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter fontos szerepet játszhat a deklaráció elfogadásában, hiszen korábban fogadkozott: küzdeni fog a „lengyelországi és magyarországi homofóbia" ellen. 

Vélhetően ennek jegyében Beaune a közelmúltban tett két napos lengyelországi körútja során meg akarta látogatni az egyik „LMBT-mentes" települést, Kraśnikot. Sose jutott el oda. 

A francia politikus úgy fogalmazott, hogy a lengyel hatóságok szándékosan nem tették lehetővé neki a látogatást, jóllehet, szerinte ezt engedély nélkül is megtehette volna, de az EU-ban illik az utazási tervekről tájékoztatni a fogadó ország hatóságait és együttműködni velük.

Varsó következetesen cáfolta Beaune állításának tartalmát, az „LMBT-mentes övezet" meglátogatásának meghiúsulását a koronavírus-járványhelyzettel indokolta.  

Rovatok