Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a szlovák titkosszolgálat vezetőjét

2021. március 11., csütörtök 11:17 | aznap frissítve

A szlovák rendőrség különleges műveleti egysége, a NAKA őrizetbe vette a szlovák titkosszolgálat vezetőjét – írja a Ma7.sk. A Szlovák Információs Szolgálat igazgatóját, Vladimír Pčolinskýt csütörtök reggel fogták el a kommandósok. 

Pčolinský a Család Vagyunk (Sme rodina) nevű párt jelöltjeként került a szerv élére. Korábban a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) politikusaival ápolt jó viszonyt, 2016-tól kezdve azonban a Sme Rodina vezetőjével, Boris Kollárral fűzte szorosabbra a kapcsolatát.

A mozgalom a legutóbbi választások után törekedet arra, hogy valamelyik rendfenntartó minisztériumot – a védelmi vagy belügyi tárcát – megszerezze, ezeket azonban a legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek Pártja (OĽaNO) megtartotta, így a titkosszolgálattal kellett beérniük.

Pčolinský őrizetbe vétele Boris Beňonak, a titkosszolgálat volt helyettesének tanúvallomása miatt történhetett meg. Őt még 2020 decemberében, egy másik ügy miatt vették őrizetbe a rendőrök,

de azóta más ügyekben is tanúvallomást tett.

Egyes híresztelések szerint Pčolinský amiatt került célkeresztbe, hogy egy vállalkozó, Zoroslav Kollár ügyében arra utasította a szolgálatot, hogy ne tartsák megfigyelést alatt az üzletembert. A rendőrség Zoroslav Kollárt egyébként októberben letartóztatta, és azóta is őrizetben van.

Pčolinský őrizetbe vételének részleteiről egyelőre nem sokat lehet tudni. Zuzana Čaputová szlovák elnök azonban nemrég úgy nyilatkozott, hogy fontolgatja a titkosszolgálat igazgatójának ideiglenes felmentését.

Az elnök alaposan megvizsgálja a helyzetet, és a következő órákban dönt arról, hogy ideiglenesen szolgálaton kívül helyezi-e a SIS igazgatóját

– írta közleményében az Elnöki Hivatal kommunikációs osztálya.

Rovatok