Index Vakbarát Hírportál

Magatartási kódexet akar az európai cégeknek az Európai Parlament

2021. március 11., csütörtök 10:40

Kötelezné az Európai Parlament az európai cégeket arra, hogy csak feddhetetlen hátterű beszállítóktól vásároljanak és ellenőrizzék, hogy partnereik betartják-e a környezetvédelmi és munkaügyi normákat. Az uniós testület így akar fellépni a munkaerőt kizsákmányoló külföldi cégek ellen. 

Lényegében egy vállalati magatartási kódex létrehozását célzó jogalkotási törekvésről van szó, melyet már jóvá is hagyott az uniós testület – írja a Euronews.

A javaslat célja az, hogy a felelősségteljes magatartást kérjen az üzleti világtól. Szeretnénk elkerülni a médiában látott eseteket, mint amilyen a bangladesi gyáromlás, a nigériai szennyezések voltak, vagy éppen a vendégmunkások halála a katari focivébé építkezésein

– mondta a javaslatot beterjesztő holland EP-képviselő. 

Több európia országban vannak már hasonló szabályok a gondosság elvéről. Hollandiában a gyermekmunkát, Nagy-Britanniában a kényszermunkát használó cégeket szabályozzák, Franciaországban pedig egy általános előírás van a nagyvállalatok beszállítóira vonatkozóan. 

Fideszes EP-képviselők közleményben bírálták a tervet, egyebek mellett azért, mert szerintük többletterhet ró a gazdasági szereplőkre. Győri Enikő szerint nem lehet elvárni, hogy a vállalatok csendőrködjenek a világ felett, a javaslat egyértelmű versenyhátrányt jelentene az uniós cégeknek. 

Schaller-Baross Ernőnek sem nyerte el a tetszését a javaslat. Mint írta, egymás ellenőrizgetése az emberi jogok, a környezetvédelmi előírások és a tisztességes vállalatirányítás érvényesülése terén nem a vállalatok, hanem a hatóságok feladata. 

Az Európai Bizottság még a nyár előtt törvényalkotási javaslatot nyújthat be a magatartási kódex tervéről, és akár az európai zöld tervbe is belekerülhet – emeli ki a Euronews. 

Rovatok