Index Vakbarát Hírportál

A Johnson & Johnson is csúszik a vakcinaszállításokkal

2021. március 11., csütörtök 15:52

Johnson & Johnson közölte, hogy nem fogják tudni tartani az európai gyártási terveiket, és így nem tudnak annyi vakcinát leszállítani majd, mint amennyit ígértek – írja a Euronews. A cégnek 55 millió vakcinát kellett volna leszállítani az EU tagállamai részére 2021 második negyedévének végig.

Most azonban kiderült, hogy nem fogják tudni teljesíteni vállalásukat.

Az Európai Parlament egyik képviselője már most jelezte, hogy nem fogadta el a kialakult helyzetet.

Szerintem nagyon fontos, hogy mindenki teljesítse a vállalásait. Nyomást gyakorlok majd az Európai Bizottságra azért, hogy az időt tekintsék fontos tényezőnek

– mondta Heléne Fritzon svéd EP-képviselő, hozzátéve, hogy

Az emberek életéről, az egészségükről és a biztonságukról van szó.

Ehhez hasonlóan nyilatkozott Thierry Breton uniós biztos is:

Biztosítanunk kell, hogy a velünk szerződő cégek teljesítik az elvárásokat. Én azt szeretném, hogy ehhez legyenek eszközeink is,

Ennek fényében nem elképzelhetetlen, hogy az Európai Bizottság kemény fellépés mellett fog dönteni annak érdekében, hogy a gyártókat rábírja a kötelezettségeik teljesítésére. Erre enged következtetni az is, hogy Dave Keating brüsszeli újságíró uniós forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy összesen 35 millió adag olyan vakcinát exportáltak már a tengerentúlra, amelyet Európában gyártottak, ezekből az országokból viszont eddig egyetlen dózist sem kapott Európa – állítja. 

Csütörtök délután érkezett a hír, hogy Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 18 éven felüliek számára forgalmazásra ajánlotta a Johnson & Johnson oltóanyagát.

A vakcinát azért is várják a tagállamokban,

mert ebből az oltóanyagból egy dózis beadása is védettséget ad.

Az EU-n belül eddig három oltóanyagot hagytak jóvá: a Pfizerét, a Modernáét és az AstraZenecáét. Utánuk a Johnson & Johnson lehet a negyedik, majd a Curevax, a Novavax és a Szputnyik vakcinák engedélyezése következhet.

Rovatok