Index Vakbarát Hírportál

Szembesítették feljelentőjével a nemi erőszakkal vádolt francia belügyminisztert

2021. március 12., péntek 21:43

A 2017-ben történt feljelentés óta most először szembesítették Gérald Darmanin francia belügyminisztert a párizsi büntetőbíróságon Sophie Patterson Spatzcal, aki nemi erőszakkal vádolta meg.

Az ügyben indult vizsgálatot először 2017 júliusban, majd 2018 februárban vádemelés nélkül lezárták, miután a panaszos akkor nem jelent meg a nyomozók idézésére. A semmítőszék 2019 novemberben azonban elrendelte az ügy felülvizsgálatát. 

A 2009-es eset miatti feljelentés azután érkezett, hogy Gérald Darmanint kinevezték miniszternek. A 38 éves politikus 2017 júniusban rágalmazás miatt ellenkeresetet adott be vádlójával szemben, aki azt állította, hogy a korábban a köztársaságiak elődpártjában, az UMP-ben politizáló férfi megerőszakolta, amikor jogi segítséget kért tőle.

A jelenleg 49 éves Sophie Patterson Spatz 2009-ben azért fordult a jobbközép párt jogi osztályán dolgozó politikushoz, hogy járjon közbe egy ellene hozott ítélet megsemmisítésében. A nőt azért ítélték el, mert megzsarolta és telefonon zaklatta volt barátját. Állítása szerint Gérald Darmanin szexuális szolgáltatásokért cserébe ígért neki segítséget.

 Gérald Darmanin 2018 februárban a rendőrségen tett vallomásában is elismerte, hogy szexuális kapcsolata volt a nővel, de tagadta az erőszak vádját. Azt állította, hogy a közös megegyezéssel történt szexuális kapcsolatot a nő kezdeményezte, és semmit nem kapott érte cserébe.
   

Azért azt is meg kell érteni, milyen az, amikor alaptanul vádolják az embert, és el kell magyaráznia a szüleinek, hogy mi is történt, mert tény, hogy akkoriban agglegényként éltem 

– mondta júliusban a La Voix du Nord című regionális lapnak a tárcavezető, akinek a miniszteri kinevezését élesen bírálták feminista szervezetek.

Bár azt egyelőre nem tudni, kit és miben találnak vétkesnek, legalább ezúttal mindkét érintett eljött a szembesítésre. 

Rovatok