Index Vakbarát Hírportál

A felvidéki régiók lakosságát sújtja leginkább a koronavírus Szlovákiában

2021. március 13., szombat 19:33

Az előző öt év átlagához képest 68 százalékkal emelkedett a januári elhalálozások száma Szlovákiában, a legmagasabb növekedés a magyarlakta régiókban figyelhető meg – írja az Új Szó a szlovák Statisztikai Hivatal (ŠÚ SR) adataira hivatkozva.

A lap emlékeztet: az utóbbi két hónapban rendkívül súlyossá vált a járványhelyzet az országban. A Statisztikai Hivatal legfrissebb, halálozással kapcsolatos adatai szerint míg az előző öt évben januárban átlagban 5146 személy hunyt el, addig idén már 8650.

A statisztikai elemzésben arra nem tértek ki, hogy ezek közül pontosan hány halálesetet okozott a koronavírus. Az Új Szó azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a szlovák korona.gov.sk honlap adatai alapján az év első hónapjában 2461 személy hunyt el a fertőzésben.

Bár részletes adatok nem találhatók a kormányzati honlapon, az Új Szó szerint annyi bizonyos, hogy a Statisztikai Hivatal elemzésében szereplő halálozási számok emelkedésének túlnyomó többségéért a koronavírus a felelős.

A hivatal regionális adatai sajnos arra utalnak, hogy a legtöbb halálozás éppen a magyarlakta régiókat érintette – teszi hozzá az Új Szó.

A legtöbb elhunyt személy Nyitra megyéből származik, itt az előző ötéves átlaghoz képest két és félszeresére emelkedett a halálesetek száma. Másfél hónappal ezelőtt éppen Nyitra megyében volt a legsúlyosabb a járványhelyzet, és a helyi kórházakban már a terhelést sem bírták. A második legrosszabb megye a nagyszombati, itt 82 százalékos volt az emelkedés.

Az elhunytak leginkább a 65 év feletti korosztályból kerültek ki.

Rovatok