Index Vakbarát Hírportál

Már a harmadik dózist adják be a kínai vakcinából a Közel-Keleten

2021. március 13., szombat 14:37

Az Egyesült Arab Emirátusokban, ahol több tízezer embert oltottak be a Sinopharm kínai vakcinájának klinikai vizsgálati folyamatában, a harmadik adagot is elkezdték beadni az oltóanyagból. Egyelőre úgy tűnik, mintha nem tervezett lépésről lenne szó.

A Sinopharm kínai vakcinája (BBIBP-CorV) egy teljes elölt vírust tartalmazó, koronavírus elleni oltóanyag, Magyarországon rengetegen megkapták már. Az előírás szerint az első dózis után 21 nappal kell beadni az emlékeztető oltást. Ám van olyan hely, ahol már harmadik adagot is beadnak: az Egyesült Arab Emírségek.

A Wall Street Journal még pénteken arról írt, hogy az emírségekben néhány pácienst már a harmadik adaggal oltanak, mert a vizsgálatban részt vevő orvosok beszámolói szerint 

a második dózis után többek szervezetében nem termelődött elegendő ellenanyag.

A teszteket koordináló G42 Healthcare cég gyakorlatilag új fejezetet nyitott a klinikai vizsgálatban, melynek keretében az országban tavaly július óta tömegesen adták be a vakcinát az embereknek. Érdekesség, hogy az itt vizsgált csoportoknál 86 százalékos hatékonyságot mértek, míg Kínában csak 79 százalékost.

A G42 nem árulta el, hány olyan beoltott volt, akinél a második dózis bevitele után sem termelődött elégséges antitest. Farida al-Hosani kormányszóvivő csak annyit mondott egy helyi lapnak, hogy minimális számú emberről van szó. A Sinopharm nem nyilatkozott a hírrel kapcsolatban. A WSJ újságírója nyolc olyan emberrel tudott beszélni, aki megkapta a harmadik adagot a vakcinából, mindannyian állami szerv alkalmazottai.

Amikor megkaptam a hivatalos jelzést, hogy jöjjek, nem adtak magyarázatot arra, miért kell beadni a harmadik oltást. Csak annyit mondtak, hogy jöjjek az emlékeztető oltásra

– fejtette ki egyikük a lapnak.

Az abu-dzabi egészségügyi hivatal vezető kutatója kijelentette, hogy a harmadik oltás beadása egyáltalán nem rutinszerű, és nem volt hivatalosan tervezett. Ugyanezt mondta a dubaji Aster Kórház egyik pulmonológusa is, hozzátéve: a harmadik dózist hat hónappal az első oltás után lenne ideális beadni, amikor az antitestszint már alaposan lecsökken a szervezetben.

(Borítókép: Oltás Dubajban. Fotó: Christopher Pike / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok