Index Vakbarát Hírportál

Már variánsa is van a brazil mutáns vírusnak

2021. március 13., szombat 07:01

A brazil mutációnak újabb variánsa bonyolíthatja a járványellenes stratégiák tervezését.

Variánsa alakulhatott ki a brazil vírusvariánsnak a „szülőhazájában” – számolt be az MTI a brazil tudomány- és technológiaügyi minisztérium közleményére hivatkozva. A feltehetően új változatot Brazíliának már öt pontján észlelték. A közlés szerint olyan mutációt hordozhat magában, amely

bonyolíthatja a koronavírus-járvány elleni stratégiák tervezését.

A Hszinhua kínai hírügynökség tudósításában hozzáteszi, hogy a brazil egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll, ezért az egyelőre ismeretlen természetű variáns felbukkanása a dél-amerikai országban különösen aggasztó. Az új variánsról szóló tudományos vizsgálat dokumentációját Brazília elküldte a nemzetközi koronavírusgenom-adatbázisnak, a GISAID-nek. A világjárványt elindító eredeti, vuhaninak is nevezett koronavírus brazil variánsát tavaly novemberben azonosították.

Pénteken közölte továbbá a dél-amerikai ország egészségügyi minisztériuma, hogy a vírus elleni hatékonyabb védekezés érdekében tízmillió adag Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről írt alá szerződést. A vakcinából Brazília 400 ezer dózist vár áprilisban, kétmilliót májusban és 7,6 milliót júniusban. A koronavírusnak már több mint 272 ezer halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után.

Rovatok