Index Vakbarát Hírportál

Különös gyilkosság bőszíti Londont

2021. március 13., szombat 10:07 | aznap frissítve

Rejtélyes gyilkossági ügy tartja lázban Londont. A brit fővárosban egy 33 éves nő tűnt el a múlt héten, a gyanú szerint Sarah Everardot egy rendőr gyilkolta meg. Azóta politikusok és nőjogi mozgalmak kapták fel az esetet, de az ügy a járványügyi korlátozások elleni frusztrációt is táplálja. A heves társadalmi reakció miatt Boris Johnson kormányfő is többször megszólalt.

Teljes gőzzel, több száz rendőr bevonásával nyomoznak a londoni hatóságok egy múlt héten eltűnt, majd különös kegyetlenséggel meggyilkolt nő ügyében. A 33 éves Sarah Everard március 3-án, este fél 10-kor hazafelé tartott, majd rejtélyes körülmények között eltűnt. Azóta felgyorsultak az események a brit fővárosban. A holttest maradványait szerdán azonosították a hatóságok, ezzel egy időben letartóztattak egy rendőrt Everard meggyilkolásával. A hétvégére az ügy politikai színezetet kapott: civil szervezetek a nők elleni erőszakra hívnák fel a figyelmet a gyilkossággal kapcsolatban, a járvány miatt azonban a hatóságok nem engedélyezték a gyászszertartás megtartását.

„Emlékeztetnünk kell az embereket arra, hogy a járványnak nincs vége, és be kell tartanunk a korlátozásokat”

közölte péntek éjjel a Downing Street szóvivője. Boris Johnson miniszterelnök személyesen is többször reagált az ügyre, újságírói kérdésre elmondta: a gyászszertartás megtiltása a rendőrség operatív működésének feltételeit biztosítja.

Mint mindenki mást, engem is megrázott, amit a londoni rendőrség Sarah Everard ügyében feltárt. Biztos vagyok benne, hogy az egész ország részvétet vállal a barátokkal és a családdal, osztozik fájdalmukban és gyászukban. Azt is teljesen megértem, hogy az ügy miért váltott ki heves érzelmeket a nők biztonságával, a közbiztonsággal kapcsolatban. Szeretném megismételni, amit Priti Patel belügyminiszter korábban elmondott, miszerint egyetlen nőnek sem lenne szabad félnie az utcákon

fogalmazott Boris Johnson.

Az Everard-ügy az elmúlt időszak brit politikai vitájának középpontjába került. Az ugandai–indiai származású belügyminiszternő, Priti Patel már az ellenzéki vádakra reagálva lépett fel a nőket ért erőszak ellen. Az elmúlt napokban a Munkáspárt női egyenjogúságért felelős politikusai, Marsha De Cordova és Jess Phillips mellett feminista szervezetek, újságírónők és közírók emelték fel a hangjukat a brit közbiztonság hiányosságai miatt. Mindez kellemetlen helyzetbe hozta Boris Johnson kormányát, amit tetézett a szombaton esedékes, politikai színezetet kapott gyászszertartás megtartásának betiltása

Mindez persze megerősíti a közvéleményben élő gyanút, miszerint az egyenruhások a színfalak mögött összezárnak. Everard meggyilkolásával ugyanis egy londoni rendőrt, értesülések szerint a 48 éves Wayne Couzenst gyanúsítják. Couzens 2018-ban csatlakozott a rendőrséghez, diplomáciai és kormányépületek védelmét látta el. A családos férfi korábban autószerelőként dolgozott, a brit bulvársajtóban megszólaló ismerősök szerint érthetetlen, hogy az üggyel bármilyen kapcsolata van.

A férfi kertjét a rendőrség felásta, Everard holttestét a háztól nagyjából 30 mérföldre fekvő erdőben találták meg. 

A hivatalos közlemény szerint egy harmincas éveiben járó nőt bűnrészességgel gyanúsítanak, a gyilkosság indítéka azonban egyik személy esetében sem ismert. Couzens mindenesetre a jelek szerint menekülne a felelősségre vonás elől. A férfi a letartóztatását követően kétszer is kórházi ellátásra szorult, miután magáncellájában súlyos fejsérüléseket szenvedett.

(Borítókép: Rendőrök a Great Chart Golf Leisure Country Club előtt 2021. március 12-én. Fotó: Paul Childs / Reuters)

Rovatok