Index Vakbarát Hírportál

Százmilliárd dollárt költene atomfegyverkezésre az amerikai hadsereg

2021. március 13., szombat 16:54

Százmilliárd dolláros atomfegyverprogram indulhat az Egyesült Államokban, a tudósok szerint azonban a pénzt elavult fegyverekre fogják elkölteni – írja a Guardian. Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) szerint az úgynevezett GBSD-projekt keretében olyan fegyvereket gyártanának le az amerikaiak, amelyek „hibás és korszerűtlen” technológiákon alapulnak.

A fejlesztés célja egy új INTERKONTINENTÁLIS ballisztikus rakéta előállítása.

Lényegében a jelenleg hadrendben lévő, LGM–30G Minuteman III-as rakétákat korszerűsítenék, fejlesztenék tovább.

A rakéta továbbfejlesztése helyett egyébként már 2019-ben felmerült, hogy létrehoznának egy teljesen új alapokra épülő rakétát, akkor azonban az amerikai kongresszusban elbukott a kezdeményezés.

A Minuteman továbbfejlesztésének lehetőségeiről szóló részletes jelentést az FAS még csak a jövő héten fogja publikálni. Annyit azonban már most elárultak a tudósok, hogy véleményük szerint az Egyesült Államok hadereje helyett a programból az annak elindításáért lobbizó iparosok, illetve a politikusok fognak profitálni.

Egyre inkább egyértelműnek tűnik, hogy nincs semmilyen komoly megfontolás amögött, hogy ez a hidegháborúkori fegyver milyen szerepet fog játszani a hidegháború utáni biztonságpolitikában 

– írta közleményében az FAS.

Becslésük szerint a százmilliárdos fejlesztési költség mellett a rakéták megépítése, működtetése és karbantartása

2075-ig bezárólag összesen 264 milliárd dollárba kerülhet majd az amerikai gazdaságnak. 

A GBSD-projektet még Donald Trump kormányzata indította el, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy Joe Biden kormánya sem fogja leállítani.

A fejlesztéssel szemben kritikus szakértők szerint a rakéták helyett az amerikai haderőnek inkább a nukleáris bombák hordozására képes repülőgépek, illetve a rakétahordozó tengeralattjárók fejlesztésére kellene koncentrálnia, mivel ezek sokkal inkább el tudják rettenteni az Egyesült Államok ellenségeit egy esetleges nukleáris támadástól.

Rovatok