Index Vakbarát Hírportál

Chile a fertőzöttség élvonalából a legjobban átoltott országok közé került

2021. március 14., vasárnap 18:10

Chile lett a világ egyik leginkább átoltott országa a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelemben az után, hogy a legjobban fertőzöttek közé is tartozott – közölte Andres Couve tudományügyi miniszter.

A 19 milliós lakosság több mint 25 százaléka kapott már legalább egy adag vakcinát, és ezzel Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Nagy-Britannia után a negyedik helyre jött fel. Latin-Amerikában a vezető pozíciót foglalja el – adta hírül az MTI.

Andres Couve tudományügyi miniszter szerint az átoltottság annak köszönhető, hogy már nagyon korán elkezdtek szállításokról tárgyalni a vakcinagyártó cégekkel, és annak is, hogy nagy tapasztalataik vannak korábbi tömeges oltásokból.

A járvány első hónapjaiban a hírek még arról szóltak, hogy a kormány képtelen a fertőzöttek elszigetelésére, a járvány terjedésének nyomon követésére, a kórházak intenzív osztályai majdnem tele vannak.

A latin-amerikai országnak júniusban sikerült megállapodnia a kínai Sinovac céggel, hogy a dél-amerikai ország az elsők között kapjon az oltóanyagból, miután azt jóváhagyták. Hasonló tárgyalások folytak egyebek között az AstraZeneca, a Janssen és egy másik kínai gyógyszergyár, a CanSino részvételével.

Az első, bár még kisebb adag oltóanyag a Pfizer cégtől érkezett decemberben, és ezt az egészségügyi személyzet kapta meg. Január végére már négymillió adag kínai Sinovac-oltóanyag állt rendelkezésre a tömeges megelőző oltáshoz, ami februárban meg is kezdődött, és jelenleg is tart. További 35 millió adag oltóanyag szállítására van érvényes szerződés.

Rovatok