Index Vakbarát Hírportál

Ellenállást hirdet a polgári mianmari árnyékkormány

2021. március 14., vasárnap 07:49

Először fordult a nyilvánossághoz a puccs óta szombaton az elűzött mianmari parlamenti képviselők által megválasztott polgári árnyékkormány ideiglenes vezetője, aki megígérte, hogy folytatják a junta elleni „forradalmat”.

Ez a nemzet legsötétebb pillanata, és közel van a hajnal – írta ki Facebook-oldalára Manh Vin Khaing Than, aki a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjével együtt rejtőzködik, amióta idén február 1-jén puccsot hajtott végre a katonai junta és hatalomra kerültek Mianmarban.

A BBC Burmese és a Myanmar Now helyi médiumok, illetve szemtanúk szerint szombaton tizenkét tüntetőt öltek meg a hatalomátvétel óta elérkezett egyik legvéresebb napon. Esti hírműsorában a junta által irányított MRTV hírszolgáltató bűnözőknek hívta a tüntetőket, viszont egyéb információkat nem tettek hozzá.

Manh Vin Khaing Thant múlt héten választotta meg a régi Burma alelnökének az elűzött parlamenti képviselőkből alakult bizottság (CRPH), amely egyben azért harcol, hogy törvényes kormányként ismerjék el. A CRPH bejelentette, hogy szövetségi demokráciát akar létrehozni, és a vezetőik egyben találkoztak is a legnépesebb etnikai fegyveres szervezetekkel, amelyek hatalmas területeket ellenőriznek országszerte. A szervezetek egyben támogatásukról is biztosították az árnyékkormányt.

A szövetségi demokrácia megteremtéséhez a több évtizedes diktatúra alatt az elnyomás különböző formáitól szenvedő valamennyi etnikai testvérünkkel együtt óhajtott forradalom az esély arra, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket

– nyilatkozta az árnyékkormány vezetője.

A junta reakciója sem maradt el: szombaton „törvénytelen szervezetnek” minősítette a CRPH-t, és hozzátette, hogy minden olyan ember, akinek köze van hozzá, „árulással vádolható”, és halálbüntetés lehet a sorsa. A CRPH pedig „terrorszervezetnek” nevezte a juntát.

Manh Vin Khaing Than arról is beszélt, hogy a CRPH

mindent megtesz annak érdekében, hogy meghozza a szükséges törvényeket,

így a nép jogot formálhat, hogy megvédje magát, és a közigazgatási feladatokat pedig egy „ideiglenes népi közigazgatási csapat” fogja ellátni.

Nemrég az orvosok és a tanárok részvételével elkezdődött polgári elégedetlenségi mozgalom általános sztrájkká alakult, amelynek révén a gazdaság számos ágazata megbénult, és kormány feladatainak nagy részét kivette a katonák kezéből.

Mianmarban azóta tartanak a tüntetések, amióta a hadsereg február 1-jén megszerezte a hatalmat és őrizetbe vette az ország törvényes vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, továbbá pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) sok magas rangú tisztségviselőjét is.

Rovatok