Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden barátkozna, Kim Dzsongun kevésbé

2021. március 14., vasárnap 11:54

Hiába próbálkozik Joe Biden kormánya, Észak-Korea nem vevő a párbeszédre. A Reuters hírügynökség úgy értesült, a januárban beiktatott demokrata elnök február óta próbálja felvenni a kapcsolatot a phenjani vezetéssel, a washingtoni diplomácia próbálkozásai azonban kudarcba fulladtak. A brit hírügynökségnek nyilatkozó amerikai külügyi forrás szerint több csatornán, például Észak-Korea ENSZ-képviseletén próbálkoztak a kapcsolatfelvétellel, eddig azonban semmilyen reakció nem érkezett.

Az Egyesült Államok egyelőre sikertelen kapcsolatfelvételi kísérlete felveti a kérdést, hogy a Biden-adminisztráció hogyan kezeli Phenjan nukleáris fegyverkezési programját

– írta a brit hírügynökség. Pedig a térséget foglalkoztató probléma bizonyára központi téma lesz jövő héten, amikor az Egyesült Államok védelmi minisztere és vezető amerikai diplomaták Dél-Koreába és Japánba látogatnak.

A Biden-kormány Észak-Koreát érintő diplomáciája egyelőre nem ismert. Az ugyanakkor tudható, hogy felülvizsgálják az eddigi politikát, és ezt bizonyára a most tapaszalt teljes elhidegülés is befolyásolja majd. Beszédes, hogy Anthony Blinken külügyminiszter további szankciókat helyezett kilátásba, miközben ez a politika már korábban sem segítette elő a diktatúra megszelídítését.

Bizonyára nem alapozta meg a két ország közötti jó hangulatot, hogy a demokrata elnök még a választási kampányban Kim DzsongUnt „gengszternek” nevezte.

Hozzátette: csak akkor hajlandó egy asztalhoz ülni az észak-koreai vezetővel, ha elkezdi a nukleáris fegyverkapacitásának csökkentését. Ezt persze Kim Dzsongun sem hagyta szó nélkül, és veszett kutyának nevezte Bident.

A kampány során Joe Biden keményebb álláspontra kényszerült. Elődje, Donald Trump ugyanis kétszer, 2018-ban Szingapúrban és 2019-ben Vietnámban személyesen találkozott Kim Dzsongunnal. A jó hangulatot és a kölcsönösen dicsérő szavakat azonban nem követték konkrét tettek: Trump ugyanis a tömegpusztító fegyverek leszereléséhez kötötte az Észak-Koreát sújtó amerikai szankciók feloldását, amire Phenjan korábban sem volt hajlandó.

(Borítókép: Kim Dzsongun beszédet mond 2021. március 6-án. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

Rovatok