Index Vakbarát Hírportál

Kellemetlen meglepetést okozhatnak a zöldeknek a még zöldebbek Németországban

2021. március 14., vasárnap 10:35

A Friday for Future klímaaktivistáiból és tudósok helyi szerveződéseiből 2019-ben alakult országos hálózat baden-württembergi szervezete pártként is elindul a hétvégi tartományi választáson. A Klimaliste BW elnevezésű formáció abban a reménykedik, hogy elnyeri az első szavazók és a zöldekből kiábrándult polgárok támogatását. Ennek a választásnak az eredménye előrejelzésnek is tekinthető, ezért különösen fontos a szeptemberi szövetségi választások előtt.

A Klimaliste Baden-Württemberget (BW) kevesebb mint fél éve mindenekelőtt azért hozták létre, hogy a párizsi klímaegyezmény vállalásainak betartása felett őrködjön, és hogy indulhasson a vasárnapi tartományi választásokon. A Klimaliste BW-nek már eddig is sikerült a helyi kormány több pártját rákényszeríteni arra, hogy a 2016-os párizsi vállalást beépítsék a programjaikba, vagyis hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fok alatt tartsák.

Ahhoz, hogy a Klimalistét pártként nyilvántartásba vegyék, 5000 aláírást kellett összegyűjteni, ami nem is volt olyan egyszerű a járvány idején, végül a tartomány 70 választókörzetéből 67-ben indítanak jelöltet. egyikük, a 30 éves Cordula Markert a Guardiannek azt mondta, hogy a pártalapítás folyamatait még egy digitális előtti korszakra tervezték, és volt, amikor úgy érezte, hogy elnyeli őket a bürokratikus ingovány.

2020 szeptembere óta a párt mintegy 450 tagúra nőtt, közülük sokan aktivisták és tudósok. A Klimaliste részben annak a csalódásnak köszönheti a támogatottságát, amelyet sok tag érez Baden-Württembergben a Zöld párt iránt, mert szerintük a zöldek túl sok kompromisszumot kötöttek a hatalom és a népszerűség érdekében, kifáradtak, és már nem elég bátrak a klímavészhelyzetre való reagálásban. A Klimaliste BW céljai közé olyasmik tartoznak, mint a megújuló energiára való áttérés öt éven belül, állampolgári részvételen alapuló, úgynevezett polgári gyűlés bevezetése és a választási korhatár leszállítása 16 évre.

Baden-Württemberg az egyetlen német szövetségi állam, amelynek zöld miniszterelnöke van, ezért különösen figyelemreméltó, hogy a Klimaliste itt indul. Az alapítók, akik mind 35 éven aluliak, többször elmondták, hogy nincs más választásuk, mint a zöld szavazókat felrázni, mert hiába irányítanak a zöldek, a helyi autóiparra például még mindig több támogatást fordítanak, mint a megújuló energiára. 

A Klimaliste BW pár hónapos életében már voltak konfliktusok is, az alapítók közül többen kiléptek, mert úgy látják, azzal, hogy a Zöldektől vesznek el értékes szavazatokat, végül is gyengítik a klímavédelem ügyét.

Winfried Kretschmann miniszterelnököt és pártját is nagyon aggasztja a Klimaliste BW: nemrég úgy fogalmazott, hogy akár komoly politikai következményei is lehetnek a megjelenésüknek. Kretschmann 2011 óta van hatalmon, 2016 óta a CDU-val közös zöld koalíciót vezeti. Vannak, akik szerint még az a forgatókönyv is elképzelhető, hogy a zöldek kikerülnek a tartomány vezetéséből.

Az elmúlt napokban maga a Friday for Future is kihátrált a Klimaliste BW mögül: bár értékesnek tartják, hogy a szervezet nyomás alá helyezte a többi pártot a párizsi klímaegyezmény 1,5 Celsius-fokos célkitűzésével kapcsolatban, de ahogy fogalmaznak, a Klimaliste nem veszélyeztetheti a progresszív demokratikus többséget a helyi kormányban, mert csak ez garantálja, hogy a következő öt évben megvalósulnak a klímavédelemhez szükséges változások.

A közvélemény-kutatások szerint a Zöldek biztos győzelmet aratnak a hétvégi választáson, a Klimaliste azonban reménykedik abban, hogy a csalódott zöld szavazókat és az 500 ezer első szavazó nagy részét megnyeri. A Zöldek 33-35, a CDU 24-25 százalékon áll, az SPD és az FDP tíz-tíz, az AfD pedig 11-12 százalékot érhet el a prognózisok szerint.

A vasárnapi két tartományi parlamenti és egy helyhatósági választással megkezdődik a német választási év. A baden-württembergi és a rajna-vidék-pfalzi parlamenti választásnak jelentős hatása lehet a szeptemberi szövetségi választásokra és ezzel a jövőbeni uniós politikára is.

(Borítókép: Szórólapok a Klimaliste Baden-Württemberg egyik kampányállomásán 2021. március 7-én. Fotó: Philipp von Ditfurth / picture alliance / Getty Images)

 

Rovatok