Index Vakbarát Hírportál

Túl sok a gyanús európai eset, Hollandia is felfüggeszti az oltást az AstraZeneca vakcinájával

2021. március 15., hétfő 06:47

Hollandia legalább március 29-ig felfüggeszti óvintézkedésként a brit–svéd AstraZeneca cég koronavírus ellen gyártott vakcinájának használatát – jelentette be a holland kormány vasárnap este.

Korábban, vasárnap az írországi egészségügyi hatóságok közölték, hogy nem alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát, amíg új értesülések nem érkeznek az esetleges súlyos mellékhatásáról.

Norvégia példáját követve csütörtökön Bulgáriában, Dániában és Izlandon a felfüggesztés mellett döntöttek, vasárnap pedig Olaszországban is hasonló döntést hoztak. A vakcina használata után egyes pácienseknél vérrögképződés jelentkezett, de az egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazolták. Egy szombati bejelentés szerint Norvégiában már négy ilyen eset is előfordult. Elsőként Ausztria függesztette fel az oltást az AstraZeneca egyik szállítmányából származó vakcinákkal egy zwettli ápolónő halála után.

Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken jelentette be, hogy egy másik feltételezhető mellékhatás, az immun-trombocitopénia miatt kivizsgálja mind a három, Európai Unióban engedélyezett oltóanyag, a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináját is.

Rovatok