Index Vakbarát Hírportál

A román elnök köszöntötte a magyarokat március 15. alkalmából

2021. március 15., hétfő 11:40 | három éve frissítve

Tisztelt román állampolgárságú magyar ajkúak! Önöknek a mai nap alkalom megerősödni és visszatérni egyetemes nemzeti értékeikhez, azokhoz, amelyek nemzetüket egységbe kovácsolják, büszkén vallhatják meg identitásukat, elévülhetetlen történelmi és kulturális örökséget tudva maguk mellett

- jelent meg Klaus Iohannis elnök üzenete hétfőn a román államfői hivatal hivatalos honlapján.

A magyar nemzeti ünnepre időzített köszöntő rendkívülinek számít, a szász nemzetiségű Klaus Iohannis ugyanis nem egyszer magyarellenes hangot ütött meg a román parlamentben hol az autonómiatörekvések, hol a kisebbségi nyelvhasználat miatt.

A politikus már a második mandátumát tölti, és még sohasem üzent a nemzeti ünnepen a romániai magyar kisebbségnek. 

„Beszélnünk kell arról a figyelemre méltó magatartásról is, amellyel a romániai magyar kisebbség és politikusai hozzájárultak a többségi társadalom fejlődéséhez. Nagyon fontos közös lépéseket tettünk együtt az európai integráció érdekében, egy példás demokratikus berendezkedés és az egyetemes emberi jogok alapkövének letéteményesei vagyunk. Így mi, közösen, úgy vélem – tanulva a múlt történéseiből –, meg tudunk alapozni egy közös jövőt.

A pandémia elleni harc és a gazdaság megszilárdításáért tett közös erőfeszítéseink megmutatták, hogy románok, magyarok egyaránt olyan különleges értékeket tudnak közösen gyümölcsöztetni, amelyekre aligha volt példa korábban. Csak együtt tudunk ebben a többnemzetiségű közegben fejlődő, virágzó társadalmat kialakítani” – hangzik az elnöki üzenet, amelynek lehet némi köze ahhoz, hogy:

a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelenleg Klaus Iohannis pártjával, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) van kormányon.

Rovatok