Index Vakbarát Hírportál

Jön a zöld EU-s útlevél, már a nyáron szabadabban lehet mozogni vele

2021. március 15., hétfő 08:03

Nyár előtt szeretné kiadni az Európai Unió az új immunitásigazolást, amely megkönnyíti a  közlekedést tagországokban – idéz az MTI Thierry Bretonnak , az Európai Bizottság belső piacért felelős tagjának a vasárnapi nyilatkozatából.

Az immunitásigazolás, amelynek részletes  elképzelését szerdán mutatja be az Európai Bizottság, tartalmazni fogja, hogy a tulajdonost beoltották-e már a koronavírus ellen vagy hogy meggyógyult-e belőle, illetve hogy rendelkezik-e negatív teszttel - mondta az uniós biztos a CNews francia hírtévének adott interjúban.

Elektronikus és papír változata is lesz, azokra is gondolva, akik nem akarják erre használni az okostelefonjukat, és ez jogukban áll

- tette hozzá.

az ingyenes, QR-kóddal ellátott igazolványt minden tagállam nyelvén kiállítják, angol változata is lesz, és az Európai Unió minden tagállamban érvényes lesz.

Azon dolgozunk, hogy június előtt elkészüljön, miután elsődleges, hogy mindent megtegyünk a turistaszezon megőrzésére. - hangsúlyozta az uniós biztos.

Thierry Breton elfogadhatatlannak és érthetetlennek nevezte az AstraZeneca vakcinagyártó szombati bejelentését, miszerint ismételten csökkenés várható az Európai Uniónak szállítandó adagokban. Úgy vélte, hogy működési zavarok vannak a logisztikai láncolatban, de egyelőre korainak tartja jogi következmények megfontolását. Bizakodásának adott hangot viszont az európai oltási programmal kapcsolatban, amely szerinte hónapról hónapra gyorsul fel. Emlékeztetett arra, hogy míg januárban 14 millió dózist biztosítottak a tagállamoknak, februárban már 28 millióra, márciusban pedig 60 millióra emelkedett ez a szám.

Thierry Breton példátlannak nevezte a gyártási ritmust, amelynek megfelelően

egyre több oltóanyag érkezik az Európai Unióba,

és megerősítette, továbbra is a az a cél, hogy az Európai Bizottság minden tagállamnak annyi adagot tudjon biztosítani, amennyivel nyár végére mindenhol elérhető a közösségi immunitás.

Rovatok