Index Vakbarát Hírportál

Agyelszívástól tartanak Hongkongban, emigrálna a fiatalok negyede

2021. március 16., kedd 14:16

Egy új kutatás szerint agyelszívástól tartva emigrálni tervez az iskolázott fiatalok negyede Hongkongban, mivel az ellenzékre egyre nagyobb nyomás nehezedik Kínából – írja a Yahoo News.

Több mint felük azon nemzetbiztonsági törvény végrehajtására hivatkozik, amelynek keretében eddig több mint száz aktivistát és törvényhozót tartóztattak le. Mások szerint a rossz kormányzás és a mély társadalmi megosztottság szól döntésük mellett. Legtöbbjük úti célja az Egyesült Királyság, Ausztrália és Új-Zéland.

Leung Wing-man, a felmérést végző szervezet kutatója szerint a hongkongi társadalom mélyen polarizálva van, a város jövője pedig aggodalomra ad okot, tömeges kivándorlási hullám elindulásától tart. A kutatás 1135, 34 év alatti személy bevonásával készült.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Királyságban enyhítették a brit tengerentúli (BNO) útlevéllel rendelkezők bevándorlási korlátozásait, továbbá a hongkongiak számára egy új vízumot is bevezettek, amely egyszerűbb utat biztosít az országban való letelepedéshez. A szigetország több mint 300 ezer ember érkezésével számol. Ennek már most vannak látható jelei.

Peking tavaly júniusban léptetett életbe egy nemzetbiztonsági törvényt, amely mindent kriminalizál, amit a kínai hatóságok szeparatizmusnak, felforgatásnak, terrorizmusnak, vagy külföldiekkel való összejátszásnak minősítenek. A rendelkezés kritikusai szerint a törvény valójában az ellenzéki hangok teljes ellehetetlenítéséről szól.

Rovatok