Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatás, vakcinabotrány: bajban New York kormányzója

2021. március 16., kedd 15:33

Tovább dagad az Andrew M. Cuomo-botrány. New York állam szexuális zaklatással és a halálozási adatok kozmetikázásával gyanúsított demokrata párti kormányzójának bizalmasa, a New York „vakcinacárjaként” elhíresült Larry Schwartz állítólag telefonon hívogatja az állam megyei vezetőit, és félreérthetetlen célzásokat tesz arra, hogy csak akkor kapnak a vakcinából, ha kiállnak főnöke mellett. A sztorit figyelemre méltó módon a demokratákkal amúgy rokonszenvező, liberálisként elkönyvelt Washington Post robbantotta.

A történet hátborzongató. New York „vakcinacárja” – Andrew M. Cuomo kormányzó régi barátja és tanácsadója – az elmúlt két hétben sorra hívogatja telefonon New York állam megyei tisztségviselőit, hogy rábírja őket a főnöke iránti lojalitásra. Erre természetesen azért van szükség, mert a demokrata párti kormányzó az utóbbi időben szexuális zaklatás gyanújával támadások kereszttüzébe került. 

Az eset akkor került nyilvánosságra, amikor egy demokrata párti megyei tisztségviselő, akit megfélemlített Schwartz félreérthetetlen célzásokat tartalmazó telefonhívása, bejelentést tett az államügyésznél az etikailag erősen megkérdőjelezhető telefonhívásról, s ezzel párhuzamosan felhívta a Washington Post szerkesztőségét is. A lap természetesen az ügy nyomába eredt.

A tisztségviselő attól tart, hogyha nem tesz hitet Cuomo kormányzó mellett, az államon belüli vakcinaelosztást irányító Schwartz nem juttat a megyéjének elegendő oltóanyagot.

A hivatalnok arról is beszélt, hogy nem sokkal korábban a Cuomo-adminisztráció egy másik emberével is folytatott beszélgetést a vakcinaelosztásról. 

Schwartz telefonhívása a legjobb esetben is aggályos – mondta a bejelentést megfogalmazó tisztségviselő, aki ragaszkodott inkognitójához attól tartva, hogy személyazonossága kiderülése esetén a megye lakói látnák a kárát Cuomo bosszújának. – Ha pedig a legrosszabb esetet feltételezzük, Schwartz alaposan túllépte az etikai határvonalat.

Schwartz jelenleg önkéntesként irányítja New York államban a vakcinaelosztást. Amikor a Washington Posttól érdeklődtek nála, elismerte a telefonhívások tényét, de magyarázatként azt mondta, harminc éve jóbarátja Cuomónak, ebben a minőségében telefonált, és szó sem esett az oltóanyagról. 

Semmi rosszat nem cselekedtem – bizonygatta Schwartz a lap munkatársának. – Mindig is tartottam magam a legszigorúbb etikai szabályokhoz.

Schwartzról tudni kell, hogy egyike Cuomo leghűségesebb katonáinak. 2011 és 2015 között a kormányzó titkára volt, azóta pedig tanácsadója, hol hivatalos, hol informális minőségben. Politikai körökben csak úgy emlegették, mint Cuomo „verőembere” , persze csak a szó átvitt értelmében. Tavaly tavasszal hivatalosan is visszatért a kormányzó csapatába mint a koronavírus-járvány elleni küzdelem koordinátora. Egy darabig még Cuomo házában is lakott, onnan irányítva az oltóanyag-disztribúciót. 

Telefonhívásai a megyei hivatalnokokhoz – mert nem csak egy hívásról érkezett bejelentés – felvetik annak gyanúját, hogy az államban politikai szálak is keverednek az közegészségügyi tevékenységbe. Az ominózus telefonhívásokat március 8. előtt bonyolította le Schwartz, akkor, amikor Cuomo bejelentette, tíz új oltópontot nyitnak meg New York körzetében. A megyék, érthető módon, szeretnének minél inkább tűzközelbe kerülni.

Amikor olyan életmentő eszközök felett diszponál az illető, jelen esetben Schwartz, mint a vírus elleni oltóanyag, akkor félreérthetetlen nyomást hordoz magában egy telefonhívás, amellyel a lojalitásodat kérik. Ez helytelen. Az a cél, hogy maximalizáljuk az oltóanyag legcélszerűbb felhasználását, és ennek a célnak semmi köze a megyei hivatalnokok kormányzó iránti hűségéhez, fejtegette a Postnak a szóban forgó tisztségviselő. 

Schwartz az újságnak küldött e-mailjében azt bizonygatta, hogy a telefonhívások „szívélyesek, tisztelettudók és barátságosak voltak” , és állítólag egyetlen felhívott hivatalnok sem érezte kényelmetlennek vagy kínosnak. 

Ennek ellentmondani látszik, hogy több megyei hivatalnok is betelefonált a Post szerkesztőségébe, és valamennyien ragaszkodtak inkognitójukhoz, mert tartanak a kormányzótól, illetve a Schwartztól érkező megtorlástól. Valamennyien azt mondták, hogy az efféle telefonhívások teljesen megszokottak a Cuomo-érában.

A kormányzó hosszú ideje arról ismert, hogy politikai eszköztárába beletartozik a támaszkodás a szövetségesekre, és az ellenfelek megfélemlítése.

Pénteki hír, hogy a szexuális zaklatás, illetve az idősotthonokban történt halálesetek elleplezése miatt kipattant botrány miatt New York állam kongresszusi képviselőinek jelentős része, beleértve az állam két szenátorát, Cuomo lemondását követelte.

Eddig öt nő tett feljelentést – közülük négyen a kormányzó munkatársai – molesztálás, tapogatás és egyéb erkölcstelen viselkedés miatt Cuomo ellen. De nem csak szexuális zaklatásról van szó.

Még februárban történt, hogy Ron Kim, New York állam törvényhozásának tagja elpanaszolta, Cuomo megfenyegette őt – szó szerint úgy, hogy „kicsinálja” –, amiért kritikával illette az idősotthonokban előfordult halálesetek számának elbagatellizálása miatt.

A gyűrűző botrány közepette Schwartz megmaradt Cuomo egyik leghűségesebb kiszolgálójának. Azt viszont kategorikusan tagadta, hogy a szóban forgó telefonhívásokat főnöke utasítására eszközölte volna. 

(Borítókép: Andrew Cuomo, New York állam kormányzója beszél egy oltóponton New York Cityben 2021. március 8-án. Fotó: Seth Wenig / Pool / Getty Images)

Rovatok